+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 Připojte komentář 

Jak často krmit psa a jaké jsou zásady výživů psů? Na co vše brát ohled a podle čeho vybírat vhodný způsob krmení? Jak stanovit správnou krmnou dávku? A proč je vlastně dobré jim přidávat konopí? To jsou vše běžné otázky, se kterými si zprvu láme hlavu každý nový majitel psa. Přečtěte si tento článek a třeba Vám pomůže se v problematice zorientovat.

Správná výživa psů je sama o sobě velmi důležitá, protože ovlivňuje celkovou pohodu a prospívání zvířete (jeho zdraví). Vhodnými krmnými doplňky můžete předcházet různým onemocněním. Doporučujeme je zejména, patří-li váš mazlíček mezi rasy se zvýšeným rizikem – predispozicí k některé z častých nemocí např. artritida u větších plemen apod.

V tomto článku se dozvíte:

Jak vybrat způsob krmení?

  • granule či konzervy
  • BARF
  • domácí příprava (těstoviny, rýže, zelenina apod.)
  • kombinace

Způsobů jak a čím krmit je spoustu, od klasických granulí či konzerv přes občasné domácí vaření masa, příloh a zeleniny až po krmení BARF – syrovým masem. Každému psovi a také majiteli vyhovuje něco jiného. Někteří psi jsou při BARF spokojení a granule nechtějí, jiní po něm mají zažívací problémy a volí raději klasické granulky. Také pro majitele jsou granulky nejjednodušší způsob krmení, co se týče přípravy a skladování. Je tedy nejlepší vyzkoušet, co vám i vašemu pejskovi bude nejvíce vyhovovat.

Konopný olej pro zvířata, 1l Prémiová kvalita, lahodná chuť a vůně

Cena
Jednotková cena:349 Kč/l
 13.82 EUR
Prodejní cena349 Kč

Vhodné pro zvířata - psy, koně, kočky a ryby. Vysoký obsah vlákniny - až ...

Cena
Jednotková cena:70 Kč/kg
 2.77 EUR
Prodejní cena70 Kč

Za studena lisované konopné výlisky 100%. Obsah ideálního poměru ...

Cena
Jednotková cena:88 Kč/kg
 3.56 EUR
Prodejní cena90 Kč

Jaké jsou zásady správné výživy psů?

  • Štěňátka krmíme častěji za den, dospělé jedince doporučujeme krmit 2x denně.
  • Není dobré zvířata krmit dle libosti psa.
  • Nestřídat rychle druhy krmení. Pokud chceme přejít na jiný druh nebo způsob, vždy pomalu.
  • Po jídle dopřát psovi alespoň půl hodiny klidu.

Správná výživa psů by měla obsahovat

  • Vodu - pes by měl mít celý den neomezeně k dispozici vodu. Tělo zvířat jí obsahuje zrhuba 70 % a je důležitá pro správné fungování organismu a fungování biochemických reakcí v těle zvířat
  • Bílkoviny - hlavní stavební materiál tkání a dodávají tělu energii
  • Tuky - nejefektivnější zdroj energie
  • Uhlohydráty můžeme rozdělit na stravitelné (např. rýžový škrob), které se využívají jako snadno dostupný zdroj energie, a nestravitelné (např. vláknina), které hrají důležitou roli v udržování řádné funkce zažívacího traktu – například pozitivně ovlivňují motilitu střev
  • Vitamíny
  • Minerály

Samozřejmě se krmení dále rozlišuje dle věku, zátěže, případně onemocnění každého psa.

Lze do krmení psů zakomponovat konopí?

Ano, určitě! Ať už krmíte jakýmkoliv způsobem, lze Vašemu miláčkovi přidávat i konopí. Obsahuje spousty nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů a pomáhá udržovat harmonizovaný systém. Ať už ve formě konopných otrub, pokrutin či konopného oleje.

Otruby jsou vhodné díky svému vysokému obsahu vlákniny. Podpoří správné trávení a vylučování, přirozeně čistí střeva od zbytků potravy. Pokrutiny jsou vhodné pro doplnění rostlinných bílkovin. Mají jich neuvěřitelný obsah 55 %, což z nich činí bezvadnou přílohu i pro pejsky ve vyšší fyzické zátěži či v rekonvalescenci pro nabírání svalové hmoty. A konopný olej bsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3-6-9 v ideálním poměru, které si tělo neumí vyrábět samo, a tak je třeba je doplňovat.

Konopný olej pro zvířata, 1l Prémiová kvalita, lahodná chuť a vůně

Cena
Jednotková cena:349 Kč/l
 13.82 EUR
Prodejní cena349 Kč

Vhodné pro zvířata - psy, koně, kočky a ryby. Vysoký obsah vlákniny - až ...

Cena
Jednotková cena:70 Kč/kg
 2.77 EUR
Prodejní cena70 Kč

Za studena lisované konopné výlisky 100%. Obsah ideálního poměru ...

Cena
Jednotková cena:88 Kč/kg
 3.56 EUR
Prodejní cena90 Kč

Jak zvolit krmnou dávku?

Zvolení správné krmné dávky záleží na mnoha faktorech.

  • Velikost psa (malé, střední, velké, obří plemeno)
  • Stav psa (domácí pes, sportovní zátěž, štěně, senior, březí fena, laktující apod.)
  • Byt / dům / zahrada
  • Četnost, délka a intenzita venčení
  • Kondice (podváha, normální váha, nadváha)

Na internetu je spousta kalkulaček, kam zadáte plemeno, váhu, stav, kondici a další faktory a dojde k automatickému výpočtu doporučenné denní dávky. Pokud si i přesto stále nebudete jisti, zkonzultujte krmnou dávku s odborníkem, ideálně přímo s vaším veterinářem.

Jaké vybrat doplňky krmiva?

Doplňků krmiva je dlouhá řada. Záleží na tom, co potřebujete u pejska podpořit. Dobré je začít shrnutím zdravotního stavu a celkové kondice pejska a dle toho doplňky vybírat. Jezdíte-li na výstavy nebo jen chcete, aby vašemu pejskovi zářila srst, sáhněte po kvalitním lososovém nebo konopném oleji. Oleje působí i jako prevence kožních onemocnění. Máte-li doma seniora, jistě mu udělá dobře kloubní výživa. Trápí-li vašeho mazlíka problémy s játry, je pro změnu vhodný ostropestřecový olej. 

Každý pejsek si rád čas od času smlsne i na nějaké tyčince speciálně tvarované pro čištění psích zoubků. Také je dobré doplnit stravu pejska o potřebné vitamíny. Většina kvalitních granulek je zahrnuje, ale vyskytne-li se nějaký problém, je fajn se zaměřit na doplnění vitamínů, které mu pomáhají předcházet.

Podívejme se blíže na konopný olej ve stravě psů

Konopný olej je výjimečný svým složením. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3-6-9 v ideálním poměru, které si tělo neumí vyrábět samo, a tak je třeba je doplňovat. Dále pak fytosteroly, chlorofyl, vitamíny (E, A, D, B ,C) a minerály (vápník, hořčík, draslík, železo). Díky těmto obsaženým látkám zajišťuje: zdraví srsti a kůže, podporuje přirozenou imunitu, reprodukci a hormonální rovnováhu, má protizánětlivé vlastnosti, normální stav srdce, stabilizuje arytmii, snižuje krevní tlak, má vliv na normální stav kostí a kloubů a obecně harmonizuje přirozené procesy těla. Konopný olej je navíc hypoalergenní a působí jako antioxidant.

Něco na zub

Při výběru vhodných odměn a pamlsků je dobré sledovat obsah masa a nežádoucích dochucovadel a konzervantů. Jako zdravou odměnu můžete vyzkoušet i konopné pamlsky pro psy, které si získaly už mnoho psích jazýčků. Zejména pak ty játrové, které byly hitem i na pražském festivalu For Pets. Konopné pamlsky neobsahují žádné chemické konzervanty ani ochucovadla. Jedná se o zdravou mlsku.

Speciální webinář na téma: Výživa psů

Chcete-li se o krmení a správné výživě psů dozvědět více, shlédněte záznam z webináře o komplexní výživě psů s veterinářkou MVDr. Petrou Domesovou:


Autor článku:

Lucie Garabášová

Lucie je v Zelené Zemi již několik let, je autorkou konopné řady pro zvířata a narazit na ni můžete zejména v konopné poradně, kde radí především s užíváním CBD pro zvířata.

Lucie neustále rozšiřuje své vědomosti, navštěvuje různé kurzy a především se soustředí na pohybový aparát psů a koní a správnou výživu. 

Ve svém volném čase pomáhá opuštěným zvířatům a zabývá se chovem amerických koní.

Pokud se chcete o Lucii dozvědět více, můžete se podívat na její Linkedln, případně i Facebookový profil.

 

Kontaktovat Lucii:

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Buďte první a připojte svůj příspěvek.

Další informace