+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 1 příspěvek 

Vitamín C je jednou z nejznámějších a nejvíce studovaných vitamínů vůbec. Jeho blahodárné účinky na lidské zdraví jsou široce uznávané a často se doporučuje jako součást zdravé stravy.

Vitamín C (kyselina askorbová), hraje klíčovou roli v mnoha funkcích v těle a je nezbytný pro správné fungování imunitního systému, tvorbu kolagenu a také pro ochranu před oxidativním stresem. V tomto článku se podíváme konkrétně účinky liposomalního vitamínu C na lidské tělo a také si přiblížíme správné dávkování tohoto významného vitamínu.

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Pavel Čermák
Konopí pro děti a dospělé
pavel.cermak@zelenazeme.cz | +420 720 562 486

Na co je vitamín C? 

Vitamín C, také známý jako kyselina askorbová, je důležitý pro správné fungování lidského těla a má širokou škálu účinků.

Zde jsou některé z hlavních:

  • Posílení imunitního systému: Vitamín C je známý svou schopností podporovat imunitní systém. Působí jako antioxidant a pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tím se zvyšuje odolnost proti infekcím a podporuje hojení ran.
  • Tvorba kolagenu: Vitamín C je klíčový pro tvorbu kolagenu, který je základním stavebním kamenem tkání, jako jsou kůže, kosti, svaly a šlachy.
  • Antioxidant: Má silné antioxidantní vlastnosti, které pomáhají chránit tělo před oxidativním stresem. Oxidativní stres je nerovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla je neutralizovat. Přebytečné volné radikály mohou poškozovat buňky a DNA a přispívat k vývoji různých onemocnění.
  • Vstřebávání železa: Vitamin C pomáhá zvýšit vstřebávání železa z rostlinných zdrojů potravy, což je pro vegany a vegetariány zvláště důležité. Kyselina askorbová se váže na železo a umožňuje jeho efektivnější absorpci v gastrointestinálním traktu.
  • Podpora kognitivních funkcí: Některé studie naznačují, že vitamín C může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, pozornost a myšlení. Antioxidantní vlastnosti vitamínu C mohou pomáhat chránit mozkové buňky před poškozením a podporovat zdraví mozku.

Je důležité zajistit dostatečný příjem vitamínu C prostřednictvím stravy nebo případně doplňků stravy, zejména v obdobích zvýšené potřeby, jako je růst, těhotenství, kojení nebo během nemocí.

Co znamená liposomální vitamín C?

Velmi často se na trhu můžete nyní setkat s tzv. “liposomálním” vitamínem C. Víte, co liposomální znamená? 

Liposomální vitamín C je forma vitamínu C, která je vložena do liposomů. Liposomy jsou malé sférické struktury, které se skládají z jedné nebo více lipidových vrstev. Tyto lipidové vrstvy obklopují vitamín C a vytvářejí ochrannou bariéru.

Liposomy mají schopnost překonat některá omezení, která mohou ovlivnit běžnou formu vitamínu C. Například liposomální vitamín C poskytuje vyšší stabilitu a lepší vstřebatelnost ve srovnání s konvenčním vitamínem C ve formě tablet nebo prášku. Liposomy mohou chránit vitamín C před žaludečními kyselinami a enzymy, které by mohly ovlivnit jeho účinnost.

Díky svému obalu mohou liposomy cílit na specifické místo v těle, například tkáně s vyšší potřebou vitamínu C. To může zlepšit vstřebávání a dostupnost vitamínu C v těle.

Jak se vyrábí liposomální vitamín C?

Liposomální vitamín C se vyrábí pomocí speciálního procesu nazývaného liposomální inkorporace. Zde je zjednodušený popis tohoto postupu:

  1. Příprava liposomální směsi: Nejprve se připraví roztok fosfolipidů, které jsou základními stavebními bloky liposomů. Fosfolipidy se obvykle získávají z přírodních zdrojů, jako je lecitin.
  2. Vytvoření liposomálního obalu: Fosfolipidy se následně smíchají s vodou a vitamínem C, aby vznikla liposomální směs. Mechanické namíchání nebo sonikace (použití ultrazvuku) se často používá k vytvoření malých liposomálních váčků.
  3. Stabilizace a filtrace: Liposomální směs se stabilizuje a filtruje, aby se odstranily případné nežádoucí částice a zajistila dlouhá trvanlivost produktu.
  4. Naplnění a balení: Liposomální vitamín C se pak plní do lahviček, kapslí nebo jiných vhodných obalů, aby byl připraven k prodeji.

Liposomy fungují jako ochranný obal kolem vitamínu C, který pomáhá zlepšit jeho stabilitu a biodostupnost. 

Jak užívat liposomální vitamín C?

Při užívání liposomálního vitamínu C je důležité dodržovat pokyny na obalu produktu. 

Následující jsou obecné pokyny pro užívání liposomálního vitamínu C:

  • Doporučené dávkování: Zkontrolujte doporučenou dávku na obalu produktu. Liposomální vitamín C může mít různé koncentrace a doporučené dávky se mohou lišit.
  • Forma produktu: Liposomální vitamín C je často dostupný ve formě kapek, kapslí nebo tekutiny. Podle pokynů na obalu přesně odměřte nebo vyjměte doporučené množství produktu.
  • Užívejte s jídlem: Liposomální vitamín C může být lépe vstřebáván, když se užívá společně s jídlem. Pokud je to možné, užijte ho během jídla.
  • Uchovávání: Dodržujte pokyny pro uchovávání na obalu. Některé liposomální produkty mohou vyžadovat skladování v chladničce.

Liposomální vitamín C od Zelené Země

Rádi bychom Vám představili novinku ve formě liposomálních kapslí s vitamínem C - kapsle obsahují 500 mg vitamínu C v 1 kapsli.

Doporučená denní dávka je 1 kapsle denně. Možná se Vám může zdát, že je to “málo”, ale nenechte se oklamat.

Liposomální vitamín C je totiž lépe vstřebáván než tradiční formy vitamínu C. To znamená, že nižší dávky liposomálního vitamínu C mohou poskytovat podobný účinek jako vyšší dávky klasického vitamínu C.

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Pavel Čermák
Konopí pro děti a dospělé
pavel.cermak@zelenazeme.cz | +420 720 562 486

Jak vyrobit lipozomální vitamín C doma?

Vyrobit liposomální vitamín C doma může být poměrně složitý proces, vyžadující speciální vybavení a znalosti. Nicméně, zde je zjednodušený postup, který můžete vyzkoušet:

Potřebné ingredience:

  • Lecitin (nejlépe v práškové formě) - lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou
  • Kyselina askorbová (vitamín C) - dostupná ve formě prášku
  • Destilovaná voda

Postup:

  1. Připravte liposomální směs:
    • Smíchejte 1 čajovou lžičku lecitinu s 1 šálkem destilované vody. Dobře promíchejte, dokud se lecitin úplně nerozpustí.
    • Přidejte 1 čajovou lžičku kyseliny askorbové (vitamínu C) do směsi lecitinu a vody. Opět důkladně promíchejte, aby se vitamín C rozmíchal.
  2. Homogenizace směsi:
    • Liposomální směs je potřeba homogenizovat, aby se vytvořily liposomy. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout:
      • Použití ultrazvukového zařízení: Nalijte směs do odolné nádoby a vystavte ji ultrazvukovým vlnám po dobu několika minut. Ultrazvukové vlny pomáhají vytvářet malé liposomy.
      • Použití mixéru nebo blenderu: Liposomální směs můžete také mixovat nebo blendovat na vysoké rychlosti po dobu několika minut. Tím dosáhnete podobného efektu jako při použití ultrazvukového zařízení.
  3. Skladování a použití:
    • Liposomální vitamín C by měl být skladován v chladničce, ideálně v temné lahvičce, aby se minimalizovalo světlo a teplotní vlivy, které mohou ovlivnit stabilitu liposomů.
    • Doporučuje se spotřebovat směs do několika dnů a před každým použitím dobře protřepat, aby se liposomy rovnoměrně rozptýlily v roztoku.

Je důležité poznamenat, že domácí výroba liposomálního vitamínu C nemusí být tak efektivní a stabilní jako komerčně dostupné produkty.

Lipozomální vitamín C tekutý vs. kapsle

Lipozomální vitamín C je dostupný jak ve formě tekutého roztoku, tak v kapslích. Existují některé rozdíly mezi těmito dvěma formami:

  1. Tekutý lipozomální vitamín C: Tekutý lipozomální vitamín C se obvykle prodává ve skleněných lahvičkách. V tomto případě jsou liposomy rozpuštěny ve vodě nebo jiném roztoku, čímž vzniká tekutá forma. Tato forma může být snadno přidána do nápojů, vody nebo jiných pokrmů. Tekutý lipozomální vitamín C se obecně rychleji vstřebává a účinněji proniká buněčnou membránou.
  2. Kapsle s lipozomálním vitamínem C: Kapsle s lipozomálním vitamínem C obsahují liposomy uzavřené uvnitř gelové kapsle, mají neutrální příchuť. Kapsle poskytují ochranu liposomů a zajišťují jejich stabilitu. Při požití se kapsle rozpustí ve trávicím traktu a uvolní liposomy. Kapsle jsou snadno přenosné a mohou být pohodlně užívány třeba i během cestování.

Obě formy mají své výhody a volba závisí na individuálních preferencích a potřebách. 

Jaká je doporučená denní dávka lipozomálního vitamínu C?

Doporučená denní dávka lipozomálního vitamínu C se může lišit v závislosti na konkrétním výrobci a produktu. 

Také záleží na tom, zda jste muž, nebo žena a jak moc zatěžujete svůj organismus.

U lipozomálního vitamínu C od Zelené Země je doporučená denní dávka 1 kapsle, pokud chcete intenzivně podpořit svoji imunitu, můžete užívat až 2 kapsle denně. V 1 kapsli se nachází 500 mg lipozomálního vitamínu C.

Které potraviny obsahují vitamín C?

Klasický vitamín C je obsažen v řadě potravin.

Níže je uveden seznam některých potravin bohatých na vitamín C:

  • Citrusové plody: Citrony, pomeranče, grapefruitu a mandarinky jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C.
  • Jahody: Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Obsahují také další antioxidanty, které jsou pro zdraví prospěšné.
  • Kiwi: Kiwi je ovoce, které obsahuje více vitamínu C než pomeranče. Může být skvělým způsobem, jak získat tuto živinu.
  • Paprika: Červená paprika je ze zeleniny jednou z nejlepších možností pro získání vitamínu C. Obsahuje ho významné množství.
  • Brokolice: Brokolice je další zeleninou bohatou na vitamín C. Kromě toho obsahuje i další důležité živiny.
  • Ananas: Ananas obsahuje vitamín C a také enzym bromelain, který podporuje trávení.
  • Meloun: Některé odrůdy melounu, jako například cantaloupes, jsou zdrojem vitamínu C.
  • Mango: Mango je ovocem s vysokým obsahem vitamínu C a také obsahuje antioxidanty.
  • Šípky: Šípky jsou bobule bohaté na vitamín C. Mnohdy se z nich vyrábí sirupy nebo čaje.
  • Špenát: Špenát je zeleninou, která obsahuje vitamín C a také další důležité živiny, jako je železo.

Proč vitamín C užívat v doplňcích stravy?

1. Nedostatek ve stravě: Někteří lidé nemají dostatečný příjem vitamínu C prostřednictvím stravy, buď kvůli omezení stravy, nedostatku času na přípravu jídla bohatého na vitamín C nebo kvůli nedostatečnému příjmu ovoce a zeleniny.

2. Zvýšené potřeby: Některé situace nebo podmínky mohou zvýšit potřebu vitamínu C v těle. Například stres, fyzická aktivita, těhotenství, kojení, kouření a některá zdravotní onemocnění mohou vyžadovat vyšší příjem vitamínu C.

3. Podpora imunitního systému: Vitamín C je známý svým vlivem na imunitní systém a jeho schopností posilovat obranyschopnost těla proti infekcím. Někteří lidé mohou užívat doplňky stravy obsahující vitamín C s cílem posílit svůj imunitní systém, zejména v období zvýšeného rizika nemocí.

4. Antioxidantní účinky: Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály v těle a chrání buňky před oxidativním stresem. Oxidativní stres může být spojen s různými zdravotními problémy, včetně stárnutí, chronických onemocnění a poškození DNA. Užívání vitamínu C jako doplňku stravy může přispět k ochraně buněk před oxidativním stresem.

AKCE!

Jedinečná liposomální technologie - více než 95% vstřebatelnost v lidském ...

Cena
Jednotková cena:350 Kč/100 g
 13.92 EUR
Prodejní cena350 Kč
Původní cena před slevou449 Kč

Má vitamín C vedlejší účinky?

Vitamín C je obecně považován za bezpečný při správném dávkování. Přílišné množství vitamínu C se běžně vylučuje močí, ale v některých případech nadměrný příjem může způsobit určité vedlejší účinky:

  • Zažívací potíže: Při vysokých dávkách vitamínu C se může vyskytnout průjem, nevolnost, zvracení nebo bolesti břicha. Lidé s citlivým žaludkem nebo zažívacím traktem mohou být náchylnější k těmto potížím.
  • Překyselení: Příliš vysoký příjem vitamínu C může vést k překyselení organismu, zejména u jedinců s onemocněním ledvin. Překyselení může ovlivnit rovnováhu kyselin a zásad v těle a způsobit různé problémy.
  • Močové kameny: U některých jedinců nadměrný příjem vitamínu C zvyšuje riziko vzniku močových kamenů. To je zvláště pravděpodobné u jedinců s předchozí historií močových kamenů nebo u těch, kteří mají náchylnost k tvorbě kamenů.

AKCE!

Jedinečná liposomální technologie - více než 95% vstřebatelnost v lidském ...

Cena
Jednotková cena:350 Kč/100 g
 13.92 EUR
Prodejní cena350 Kč
Původní cena před slevou449 Kč

Dá se liposomální vitamín C kombinovat s CBD?

Určitě se dá užívání vitamínu C kombinovat s CBD produkty. Avšak každý má odlišné mechanismy působení, proto doporučujeme udržovat dostatečný rozestup (minimálně 1 hodinu) při společném užívání.

BIO - - produkty
TOP!

Unikátní spojení kvalitního BIO kokosového oleje, CBD kapky a BIO ...

Cena
Jednotková cena:470 Kč/100 ml
 31.77 EUR
Prodejní cena799 Kč
TOP!

Konopný olej s CBD (10% hm.) pro zvířata. S obsahem CBD 970 mg, ...

Cena
Jednotková cena:10 400 Kč/100 ml
 41.35 EUR
Prodejní cena1 040 Kč
TOP!

20 nálevových sáčků po 1,5 g Konopná herba s vysokým obsahem CBD ...

Cena
Jednotková cena:4 967 Kč/kg
 5.92 EUR
Prodejní cena149 Kč

 Autor článku:

Lucie Garabášová

Lucie je v Zelené Zemi již několik let, je autorkou konopné řady pro zvířata a narazit na ni můžete zejména v konopné poradně, kde radí především s užíváním CBD pro zvířata.

Lucie neustále rozšiřuje své vědomosti, navštěvuje různé kurzy a především se soustředí na pohybový aparát psů a koní a správnou výživu. 

Ve svém volném čase pomáhá opuštěným zvířatům a zabývá se chovem amerických koní.

Pokud se chcete o Lucii dozvědět více, můžete se podívat na její Linkedln, případně i Facebookový profil.

 

Kontaktovat Lucii:

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Lidé v diskusi:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
Další informace