+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 Připojte komentář 

Že jste o edestinu ještě nikdy neslyšeli? Tak to byste měli zpozornět! Edestin je totiž jednou z hlavních bílkovin nacházejících se třeba právě v konopných semínkách a tudíž i konopném proteinu. Pro člověka dokáže být velmi výživný a užitečný. Ne nadarmo se edestin zkoumá pro schopnost nahradit lidskou plazmu. Přečtěte si o tom, co je edestin a proč je pro nás tak důležitý.

 

Kapsle s edestinem pro maximální regeneraci 230 mg Edestinu v 1 ...

Cena
 19.48 EUR
Prodejní cena490 Kč

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Individuální konopná poradna podle druhu problému
info@zelenazeme.cz
+420 212 812 670

Co je edestin?

Edestin je jednou z hlavních bílkovin, které se nacházejí v konopných semenech. Je významný pro svou podobnost s bílkovinami nacházejícími se v lidském těle. Edestin zkoumají i přední čeští vědci a snaží se pomocí edestinu nahradit klasickou krevní plazmu.

BIO - - produkty
TOP!

Konopné semínko bez slupky. Bez lepku. Loupáno šetrně pro zachování ...

Cena
Jednotková cena:727 Kč/kg
 4.33 EUR
Prodejní cena109 Kč
BIO - - produkty

Nejkvalitnější semínko pro organismus. Neloupané - obsahuje slupku a více ...

Cena
Jednotková cena:300 Kč/kg
 5.96 EUR
Prodejní cena150 Kč
BIO - - produkty

Nejkvalitnější semínko pro organismus. Neloupané - obsahuje slupku a více ...

Cena
Jednotková cena:593 Kč/kg
 3.54 EUR
Prodejní cena89 Kč

Edestin obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo nemůže vyrobit samo a musí je získat právě z potravy. Je také bohatý na železo, vlákninu, aminokyseliny a některé minerály. 

Je vhodnou volbou pro všechny, kteří hledají zdravý zdroj rostlinných bílkovin.

Název "edestin" je odvozen od řeckého slova "edestos," což znamená snadno stravitelný, a tato bílkovina je skutečně snadno stravitelná a dobře tolerována lidským trávicím systémem.

 

Kapsle s edestinem pro maximální regeneraci 230 mg Edestinu v 1 ...

Cena
 19.48 EUR
Prodejní cena490 Kč

Jaké účinky má edestin?

  • Podobnost s lidskými bílkovinami - čehož si všimli čeští vědci, kteří ho nyní intenzivně zkoumají
  • Snadná stravitelnost Edestin je znám svou snadnou stravitelností lidským trávicím systémem.
  • Kompletní aminokyseliny - kvalitní zdroj bílkovin (nejen pro vegeteriáni a vegany, ale také pro sportovce)
  • Potenciální zdravotní výhody -  Konzumace edestinu může být spojena s protizánětlivými a antioxidačními vlastností. Tyto účinky však jsou stále předmětem výzkumu.

Kde se edestin nachází?

Edestin se přirozeně nachází v konopných semenech

Konopná semena jsou konzumována jako potravina a mohou být použita ve formě celých semen, konopných olejů, mouky nebo proteinu z konopných semen.

BIO - - produkty

Nejkvalitnější semínko pro organismus. Neloupané - obsahuje slupku a více ...

Cena
Jednotková cena:300 Kč/kg
 5.96 EUR
Prodejní cena150 Kč
BIO - - produkty

Konopný olej z ekologického zemědělství - prémiová kvalita a chuť. Vzniká ...

Cena
Jednotková cena:598 Kč/l
 11.89 EUR
Prodejní cena299 Kč
BIO - - produkty
TOP!

Konopný protein v BIO kvalitě - vysoce kvalitní rostlinná bílkovina. 500 ...

Cena
Jednotková cena:798 Kč/kg
 15.86 EUR
Prodejní cena399 Kč

Edestin se také využívá v potravinářském průmyslu k výrobě různých potravinářských produktů, jako jsou proteinové tyčinky, energetické nápoje a další potraviny určené pro sportovce, osoby s výživovými potřebami.

A dokonce i v kosmetice edestin naleznete, konkrétně se používá zejména konopný olej pro péči o pokožku a vlasy.

Může mít užívání edestinu vedlejší účinky?

Edestin se považuje za bezpečnou a dobře tolerovanou rostlinnou bílkovinu, která nemá významné vedlejší účinky pro většinu lidí. 

Nicméně, jak s jakýmkoli potravinovým, může existovat individuální variabilita v tom, jak jednotlivci reagují na edestin. Lidé s alergiemi na semena by měli být opatrní.

Je také důležité brát v úvahu kvalitu konkrétního produktu obsahujícího edestin. Produkty nízké kvality nebo nezodpovědně zpracovaná konopné semena a konopné deriváty mohou obsahovat kontaminanty, které mohou způsobit nežádoucí účinky. Proto je důležité vybírat kvalitní produkty od ověřených prodejců.

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Individuální konopná poradna podle druhu problému
info@zelenazeme.cz
+420 212 812 670

Víte, že čeští výzkumníci edestinem nahrazují krevní plazmu?

Ano, je to tak. Edestin by se do budoucna mohl stát klíčovým produktem jako náhražka krevní plazmy. 

Čeští vědci studují možnost využít jednotlivé části roslin konopí a začali zkoumat právě bílkoviny obsažené v konopném semeni. V hlavě docentky Ireny Šlamborové se zrodil nápad na patentovatelné využití bílkoviny edestinu, která by mohla být dlouho hledaným a stále nenalezeným zdrojem pro náhradu hlavní krevní bílkoviny albumin. 

Edestin totiž dokáže pomoci při problémech spojených s nedostatkem albuminu, například při špatné látkové výměně. Edestin a albumin jsou si navíc nápadně podobné. „A kaše z konopného semene obsahuje ze všech přírodních zdrojů nejvyšší koncentraci edestinu, ale zároveň obsahuje i nenasycené mastné kyseliny, které mají řadu zdraví podporujících efektů,“ vysvětluje ředitel medicínského vývoje projektu Plasma for People Pavel Kubů, proč volba padla zrovna na tuto rostlinu.

"Organická krevní plasma navíc vydrží daleko déle a nemusí být skladována ve specifických podmínkách jako zamrazovaná lidská plasma. „Vyrobíme prášek, ten se zavakuuje a je naprosto inertní. Edestin v prášku lze rychle dopravit například na místa hromadných katastrof, kde jej bude možno po rozmíchání s fyziologickým roztokem podávat i v polních podmínkách,“ dodává Kubů.

Řešení organické plazmy vychází z vlastnictví patentu a následného vývoje. Odborníci z Plasma for People dokážou již nyní připravit základní stavební kámen projektu – edestin v čistotě 99,9 procent a začali připravovat klinickou studii organické náhražky Plasma For People Bloody Organic. Značný díl práce mají čeští výzkumníci již za sebou. „Izolovat edestin tak, aby byl zcela oddělen od ostatních bílkovin obsažených v konopném semeni a zachoval si svou 3D strukturu, je složitá disciplína. Když se nám tento proces podařil, proběhly testy na zvířatech až na úroveň primátů. A i mne překvapilo, že ani sekční kontrola aktivace imunitního systému neprokázala, že by tělo edestin vnímalo jako cizorodou látku,“ popisuje Kubů.

Projekt se tak dostal do další fáze, ve které se hledají prostředky na další fázi klinického testování a na proces přípravy schválení na trh.

Zdroj studie: https://www.zdravotnickydenik.cz/2023/11/cesti-vyzkumnici-prichazi-s-revolucni-nahrazkou-krevni-plasmy/?trk=feed_main-feed-card_feed-article-content


Autor článku:

Ondřej Šťovíček

Ondřej je ředitelem a také zakladatelem Zelené Země. Nyní se primárně věnuje strategickému řízení a rozvoji mezinárodní spolupráce. Jeho vizí je dostupné léčebné konopí a zdravé konopné potraviny místní produkce pro všechny.

Ondřej se v CBD konopí pohybuje už více jak 10 let a za tu dobu načerpal mnoho informací o účinkách CBD. Sleduje aktuální dění a není studie, která by mu unikla :-).

Také je ředitelem Nadačního fondu pro Léčebné konopí a díky němu konopí pomáhá i tam, kam by se za normálních okolností nedostalo.

Pokud se o něm chcete dozvědět více, sledujte Ondřejův profil na Linkedln.

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Buďte první a připojte svůj příspěvek.

Další informace