+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 Připojte komentář 

V dnešní uspěchané době, kdy jsme vystaveni různorodým vlivům prostředí a častým výzvám v oblasti zdraví, se stává posílení imunitního systému klíčovým prvkem pro udržení pohodového a spokojeného života. V tomto článku přinášíme 10 zaručených tipů, jak posílit imunitu. Připravte se na cestu k silnější a odolnější imunitě, která podporuje vaše celkové zdraví.

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Lucie Garabášová
Konopí pro lidi a zvířata
lucie@zelenazeme.cz | +420 739 420 574

Připravili jsme pro Vás tyto témata:

Imunitní systém - co je imunita?

Imunita je schopnost organismu bránit se proti patogenům, které mohou způsobit nemoci. Imunitní systém je komplexní síť buněk, tkání, orgánů a molekul, která spolupracuje na ochraně těla před infekcemi a nežádoucími látkami. Představte si imunitní systém jako “štít”, který Vás nonstop chrání před útoky bakterií, virů a parazitů.

Imunitní systém lze rozdělit do dvou hlavních částí:

  • Přirozená (nespecifická) imunita: Tato část imunitního systému poskytuje okamžitou a obecnou obranu proti patogenům. Zahrnuje fyzické bariéry, jako je kůže a sliznice a různé buňky, jako jsou fagocyty, které pohlcují a tráví cizí látky.
  • Adaptivní (specifická) imunita: Tato část imunitního systému reaguje na specifické cizí látky a vyvíjí cílenou obranu. Klíčovými hráči v adaptivní imunitě jsou T-lymfocyty a B-lymfocyty, které produkují protilátky a účastní se buněčné imunity.

Správně fungující imunitní systém je klíčový pro udržení zdraví a prevenci onemocnění.

Jak se projevuje snížená imunita?

  • Časté infekce: Osoby s oslabenou imunitou jsou náchylnější k opakujícím se infekcím, zejména bakteriálním, virovým a plísňovým infekcím. Mohou trpět častými nachlazeními, infekcemi horních cest dýchacích nebo infekcemi kůže.
  • Opožděné hojení ran: Snížená imunita může způsobit hojení ran na Vašem těle (jizvy, tetování).
  • Únava a slabost: Chronická únava a slabost mohou být projevy oslabené imunity. Imunitní reakce na infekci může vyžadovat energetické zdroje, což může vést k celkové únavě.
  • Autoimunitní onemocnění: Snížená imunita může způsobit, že imunitní systém začne útočit na vlastní buňky a tkáně, což vede k autoimunitním onemocněním. Příklady: revmatoidní artritidu, lupus nebo celiakii.
  • Alergické reakce: Někdy může být oslabený imunitní systém spojen s přehnanými alergickými reakcemi na obvyklé látky.
  • Změny v hmotnosti: Některé formy oslabené imunity mohou vést k nechtěným změnám v hmotnosti.

10 zaručených tipů, jak posílit imunitu

Přinášíme Vám 10 zaručených tipů, které Vám pomohou posílit Váš imunitní systém:

Vitamíny

Vitamíny hrají důležitou roli při podpoře imunitního systému - posílení imunity. 

Vitamín C je známý svými antioxidačními vlastnostmi a účastní se obranných funkcí imunitního systému. Podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdravou kůži a může pomoci v boji proti infekcím. Nachází se v citrusových plodech, kiwi, brokolici, mangu, malinách, …

Pokud ho budete do těla dostávat prostřednictvím doplňku stravy, doporučujeme volit liposomální formu vitamínu C, která je považována za účinnější zejména z hlediska lepší vstřebatelnosti a cílení dodávky vitamínu přímo do buněk.

Vitamín D hraje též klíčovou roli v regulaci imunitního systému. Je získáván ze slunečního záření a potravy (obsahují ho vejce, játra, tukové ryby a houby). Nízké hladiny vitamínu D byly spojeny se zvýšeným rizikem infekcí.

Vitamín A je důležitý pro zdraví kůže a sliznic, které tvoří první linii obrany proti infekcím. Má také úlohu v diferenciaci a funkci buněk imunitního systému. Nachází se v mléčných výrobcích, rybím tuku, mrkvi, sladkých bramborách.

Konopná poradna - jsme tu pro Vaše dotazy

Lucie Garabášová
Konopí pro lidi a zvířata
lucie@zelenazeme.cz | +420 739 420 574

Vitamín E je antioxidantem, který může chránit buňky imunitního systému před poškozením volnými radikály. Nachází se v ořechách, rostlinných olejích (konopný olej, olivový olej), v zelenině a ovoci a také v obilninách.

Vitamín B6 hraje roli v produkci protilátek, které jsou klíčové pro boj proti infekcím. Najdete ho v mase, rybách a vejcích, ale také v banánech či v ovocných šťávách.

Kyselina listová (Vitamín B9) podporuje tvorbu bílých krvinek a hraje roli v imunitním systému. Jak již název vypovídá, nachází se v listové zelenině, ale také v citrusových plodech, ovoci, luštěninách.

Vitamín B12 je klíčový pro zdravou tvorbu bílých krvinek a dalších buněk imunitního systému a nachází se především v živočišných produktech.

Nemyslete si však, že byste měli užívat všechny vitamíny z výše uvedeného seznamu, abyste posílili svůj imunitní systém, to rozhodně ne. Příjem vitamínů by měl být vyvážený a měl by pocházet z různých zdrojů, většinu vitamínu bez obtíží přijmete z potraviny, kterou konzumujete. 

Některé vitamíny se prodávají i jako doplňky stravy, mezi nejznámější patří vitamín C.

AKCE!

Jedinečná liposomální technologie - více než 95% vstřebatelnost v lidském ...

Cena
Jednotková cena:350 Kč/100 g
 13.92 EUR
Prodejní cena350 Kč
Původní cena před slevou449 Kč

Víte, že konopný protein je přirozeným zdrojem vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C, D a E?

Minerály

Uvádíme Vám minerály, které hrají při posílení imunitního systému klíčovou roli:

Zinek: Zinek je důležitý pro správnou funkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Nedostatek zinku může snížit odolnost proti infekcím. Zinek je minerál, který se nachází v různých potravinách, zejména v potravinách živočišného původu.

Selen: Selen je antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tato ochrana může posilovat imunitní odpověď. Selen se nachází v mořských plodech, masu a mléčných výrobcích.

Železo: Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík do buněk a tkání. Správná hladina železa pomáhá udržovat silný imunitní systém. Existují dvě formy železa ve stravě: hemové železo a nehemové železo. Hemové železo pochází převážně z živočišných produktů, zatímco nehemové železo je přítomno ve většině potravin, včetně rostlinných zdrojů. 

Měď: Měď hraje roli v imunitním systému a také podporuje tvorbu červených krvinek. Je obsažená v mořských plodech, hovězím a vepřovém masu, v luštěninách, ovocných šťávách.

V konopném proteinu naleznete také vysoký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, zinku a železa.

Střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom je klíčový pro správné fungování imunitního systému. 

Mikrobiomy pomáhají s trávením, eliminují škodlivé nebo patogenní infekce, podílí se na chemické přeměně některých látek a produkují jiné esenciální látky pro nás nezbytné.

Aby naše střeva plnila funkci správně, musí obsahovat správný poměr mezi “dobrými” a “špatnými” bakteriemi. Proto se o něj musíme patřičně starat, kromě vhodných potravin je dobré vyvarovat se i stresu.

Vnější faktory jako vyvážená výživa či pravidelné cvičení pomáhají a podporují růst těch “dobrých” bakterií zatímco kouření nebo nevhodná strava podněcují růst těch “špatných” bakterií. 

Pomoci se dá i užíváním vhodných probiotik, či prebiotik, které lze najít i ve stravě. Konkrétně málo zralý banán, ovesné vločky, cizrna, čočka, fazole, celozrnné pečivo, kešu ořechy a mnoho dalších druhů ovoce či zeleniny obsahuje prebiotika a probiotika naleznete ve fermentovaných potravinách jako jogurt či kefír, dále fermentovaná zelenina nebo kombucha. 

Houby na imunitu

Houby jsou zajímavým přírodním zdrojem látek, které mohou posilovat imunitní systém. 

Některé houby obsahují bioaktivní látky, jako jsou beta-glukany, polysacharidy a další antioxidanty, které mají imunomodulační účinky. 

Houby, které jsou známy pro svůj potenciál posílení imunity:

  • Reishi (Ganoderma lucidum): Reishi je jednou z nejuznávanějších terapeutických hub v tradiční čínské medicíně. Obsahuje polysacharidy a triterpeny, které mohou podporovat imunitní systém a považují se za adaptogeny.
  • Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake jsou chutné houby, které jsou běžně používány v asijské kuchyni. Obsahují beta-glukany, které mohou stimulovat imunitní odpověď a mají protizánětlivé vlastnosti.
  • Maitake (Grifola frondosa): Maitake obsahují polysacharidy, zejména beta-glukany, které jsou známy pro svůj imunomodulační účinek. Maitake může pomoci stimulovat produkci protilátek a aktivovat bílé krvinky.
  • Chaga (Inonotus obliquus): Chaga obsahuje beta-glukany a další bioaktivní látky. Připisuje se mu protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, což může přispět k celkovému zdraví a posílení imunitního systému.
  • Cordyceps: Cordyceps jsou houby známé pro své adaptogenní vlastnosti a obsah polysacharidů. Mohou pomáhat zvyšovat odolnost vůči stresu a podporovat imunitní systém.
  • Turkey Tail (Trametes versicolor): Turkey Tail je houba, která obsahuje různé polysacharidy, včetně koriolánu, který byl zkoumán pro své imunomodulační účinky.

Reishi (lesklokorka) - nejznámější houba tradiční čínské ...

Cena
Jednotková cena:166 Kč/100 g
 19.84 EUR
Prodejní cena499 Kč

Bylinky na imunitu

  • Konopí: Víte, že konopí, konkrétně CBD ovlivňuje imunitní systém člověka? Pomáhá harmonizovat přirozené procesy v těle, a tím působí i na imunitu.
  • Echinacea (Echinacea purpurea): Echinacea je známá svým potenciálem posílit imunitní systém a snižovat dobu trvání a závažnost nachlazení. Je často používána jako preventivní opatření během chladné sezóny.
  • Šalvěj (Salvia officinalis): Šalvěj má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Může být používána při různých respiračních obtížích a k posile imunitního systému.
  • Tymián (Thymus vulgaris): Tymián obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Může být užitečný při podpoře imunitního systému.
  • Šípek (Rosa canina): Šípek je bohatý na vitamín C a další antioxidanty. Pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před volnými radikály. Šípek naleznete i v konopném čaji s šípkem.
  • Ženšen (Panax ginseng): Ženšen je adaptogen, který může pomoci tělu přizpůsobit se stresu. Má také imunomodulační účinky a může zvyšovat odolnost vůči infekcím.
  • Maté (Ilex paraguariensis): Maté je oblíbený nápoj v Jižní Americe. Obsahuje polyfenoly a xanthiny, které mohou mít pozitivní vliv na imunitní systém.
  • Zázvor (Zingiber officinale): Zázvor má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Může pomoci podporovat imunitní systém a může být užitečný při prevenci a léčbě nachlazení.
  • Řebříček (Achillea millefolium): Řebříček má protizánětlivé vlastnosti a může být užitečný pro imunitní systém.
  • Mátové bylinky (Mentha spp.): Mátové bylinky mohou mít antiseptické a protizánětlivé účinky. Mátový čaj může být užitečný při podpoře imunitního systému a také při uklidnění trávicího systému. Vyzkoušejte konopný čaj s mátou.
  • Pelyňek (Artemisia absinthium): Pelyňek má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti a může být používán.
BIO - - produkty

Konopná směs s mátou - Dobré trávení Doplněk stravy Pochází z ...

Cena
Jednotková cena:2 980 Kč/kg
 5.92 EUR
Prodejní cena149 Kč

Konopná směs se šípkem - doplněk stravy. Ideální kombinace na ledviny a ...

Cena
Jednotková cena:2 580 Kč/kg
 5.13 EUR
Prodejní cena129 Kč

Konopná směs s rakytníkem, doplněk stravy.

Cena
Jednotková cena:2 040 Kč/kg
 4.06 EUR
Prodejní cena102 Kč

Dostatek spánku

Dostatek spánku hraje klíčovou roli v udržování silného imunitního systému. Kvalitní spánek je pro tělo velmi důležitý. Abychom udrželi silný imunitní systém, je doporučeno dodržovat pravidelný spánkový režim. 

CBN - 1%

CBD kapky na spaní Extra - maximální kombinace kanabinoidů 10 ml - cca ...

Cena
Jednotková cena:14 900 Kč/100 ml
 59.24 EUR
Prodejní cena1 490 Kč

CBD kapky na spaní 10 % s meduňkou lékařskou. 10 ml - cca 250 ...

Cena
Jednotková cena:12 500 Kč/100 ml
 49.7 EUR
Prodejní cena1 250 Kč

Trápí Vás nespavost? Vsaďte na CBD a přečtěte si vše o tom, jak CBD účinkuje na spánek.

Redukce stresu

Redukce stresu má pozitivní vliv na imunitní systém. Chronický stres může negativně ovlivnit imunitní funkce, zvyšovat zánětlivé procesy a způsobovat nerovnováhu v hormonálním systému. 

Stres souvisí i s nespavostí, proto snížením stresu výrazně pomůžete i v boji proti nespavosti.

Proti stresu lze efektivně bojovat s přírodními CBD produkty

Kromě CBD můžete proti stresu vyzkoušet i meditaci či dechové cvičení.

Vyvážená strava

Vyvážená strava úzce souvisí s odstavcem o vitamínech a minerálech, který jsme popisovali výše. Díky vyvážené stravě budete přijímat dostatek vitamínů a minerálů, a tím posilovat imunitní systém.

Základní principy vyvážené stravy zahrnují:

  • Rozmanitost potravin: Zahrnutí různých druhů potravin do stravy zajišťuje, že tělo dostane širokou škálu živin. To znamená zahrnovat ovoce, zeleninu, celozrnné obilniny, bílkoviny (např. z masa, ryb, vaječných bílků nebo rostlinných zdrojů) a zdravé tuky.
  • Správné porce: Udržování správných porcí pomáhá zabránit přejídání a udržuje energetickou rovnováhu. Různé skupiny potravin by měly být konzumovány ve vhodných poměrech.
  • Dostatečné množství vody: Udržování hydratace je klíčové pro správnou funkci těla. Pití dostatečného množství vody je součástí vyvážené stravy.
  • Omezování příjmu soli: Omezení konzumace soli může přispět k udržení zdravého krevního tlaku.
  • Přizpůsobení energetického příjmu: V souladu s individuálními energetickými potřebami. To znamená, že kalorický příjem by měl odpovídat úrovni fyzické aktivity a individuálním cílům, ať už jde o udržení hmotnosti, zhubnutí nebo nabírání svalové hmoty.

Kvalitní pohyb

Pravidelná a mírně intenzivní fyzická aktivita je spojena s několika pozitivními účinky na imunitní funkce. Zejména se jedná o zlepšenou cirkulaci krevního oběhu, což podporuje lymfatický systém. Také se díky pravidelné fyzické aktivitě zvyšuje počet bílých krvinek, což jsou klíčové buňky imunitního systému. 

Pravidelný pohyb pozitivně ovlivňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku.

Je však důležité si vybrat pohyb, který vám vyhovuje a který je v souladu s vašimi fyzickými schopnostmi. Ať už se jedná o chůzi, běh, plavání, jízdu na kole, jógu nebo cvičení ve fitness centru. 

Důležité je také udržovat rovnováhu mezi tréninkem a odpočinkem a vyhýbat se přetěžování, což může mít opačný efekt na imunitní systém. 

Babské rady: Jak posílit imunitu

Naše babičky čerpali z toho, co jim příroda umožnila. A my jsme se nechali inspirovat. 

Zde je pár doporučení:

  • Pijte čaj z čerstvého zázvoru
  • Konzumujte silný vývar
  • Vsaďte na cibuli - naše babičky doporučovaly konzumovat 2 až 3 kousky cibule denně. Případně si ji lze připravit s medem jako čaj.
  • Na podzim užívejte šípkový sirup
  • Pravidelně konzumujte rakytník
  • Na jaře jezte hodně medvědího česneku
  • Celoročně pijte vitánii snodárnou

Jak posílit imunitu u dětí?

Posílení imunity u dětí zahrnuje kombinaci zdravých životních návyků a péči o správnou výživu. 

Naše doporučení jsou zejména:

Zdravá strava:

  • Nabídněte dětem vyváženou stravu obsahující ovoce, zeleninu, celozrnné obilniny, bílkoviny (například z masa, ryb, fazolí) a mléčné výrobky.
  • Omezte příjem rafinovaných cukrů a procesovaných potravin.
  • Dostatek spánku: Ujistěte se, že děti mají pravidelný spánkový režim odpovídající jejich věku. Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci imunitního systému.
  • Fyzická aktivita: Podporujte pravidelnou fyzickou aktivitu. Hraní venku, sporty a aktivity, které podporují pohyb, mohou posilovat imunitní systém.
  • Osobní hygiena: Učte děti základy osobní hygieny, včetně častého mytí rukou mýdlem. Učte je, jak správně zakrývat ústa a nos, například při kývání do lokte nebo používání kapesníku.
  • Dostatek tekutin: Ujistěte se, že děti pijí dostatek vody. Hydratace je důležitá pro správný chod těla a imunitního systému.
  • Vitamíny a minerály: Zahrnujte do stravy potraviny bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamín C (citrusové plody, brokolice), vitamín D (losos, tuňák) a zinek (hovězí maso, ořechy). Pokud je to nutné, doplňte stravu vitamínovými nebo minerálními doplňky na doporučení lékaře.
  • Probiotika: Zahrnujte do stravy potraviny s probiotickými kulturami, jako jsou jogurty nebo kvašené mléčné výrobky, které podporují zdravou rovnováhu bakterií ve střevním traktu.
  • Omezení stresu: Poskytujte dětem podporu a bezpečné prostředí. Nabídněte jim prostor pro relaxaci a zábavu. 

Shrnutí: Jak tedy lze efektivně posílit imunitní systém?

Efektivní posílení imunitního systému je velmi individuální, vždy záleží na tom, zda potřebujete “jen” posílit jinak zdravý imunitní systém, nebo zda řešit již zdravotní problém spojený s oslabením imunitního systému. Podle toho doporučujeme přistupovat k celkové terapii.

Rozhodně doporučujeme přistupovat k podpoře imunitního systému komplexně!

Nelze pouze užívat vhodné doplňky stravy a do toho mít velmi omezený či dokonce žádný pohyb a nezdravou stravu. To fungovat určitě nebude. Dobré je zakomponovat všechna doporučení výše, vytáhnout si z nich to, co je u Vás proveditelné a přístupné a tyto opatření dodržovat.

S kým se mohu poradit ohledně vhodných doplňků stravy na podporu imunity?

Pokud byste chtěli poradit s užíváním vhodných doplňků stravy na podporu imunity, doporučujeme kontaktovat Vašeho praktického lékaři, či specialistu na výživu.

Konkrétně s užíváním CBD produktů Vám rádi ZDARMA poradíme i v konopné poradně.


 Autor článku:

Lucie Garabášová

Lucie je v Zelené Zemi již několik let, je autorkou konopné řady pro zvířata a narazit na ni můžete zejména v konopné poradně, kde radí především s užíváním CBD pro zvířata.

Lucie neustále rozšiřuje své vědomosti, navštěvuje různé kurzy a především se soustředí na pohybový aparát psů a koní a správnou výživu. 

Ve svém volném čase pomáhá opuštěným zvířatům a zabývá se chovem amerických koní.

Pokud se chcete o Lucii dozvědět více, můžete se podívat na její Linkedln, případně i Facebookový profil.

 

Kontaktovat Lucii:

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Buďte první a připojte svůj příspěvek.

Další informace