Ačkoli ghí zní trochu exoticky (název pochází z Indie), jde o přepuštěné máslo bez obsahu bílkovin. Máslo je pročištěno od všech "netukových složek" a na konci zůstává jen čistý tuk. A nepleťte se, nejde o moderní vymoženost, takto si máslo upravovaly už naše babičky. A jaké jsou účinky konopného másla?
Přepuštěné konopné máslo ghí patří nejen do zdravé výživy, ale můžeme ho brát jako přípravek, který pomáhá a probouzí :-) tělo i ducha.
V Indii se používá při různých obřadech a je vyrábí se z mléka posvátného zvířete – krávy.
Přepuštěné konopné máslo získává na oblibě, protože nejen dobře chutná, ale je zdravější než klasické máslo. Kromě toho také déle vydrží a snáší vyšší teploty, je tedy ideální na smažení.
Výživná hodnota našeho másla - Ghí
Pozitivní účinky ghí másla jsou potvrzeny vědecky. Také je bohaté na vápník, hořčík, fluorid a fosfor (pro zdravé zuby a kosti). Dále zinek, který podporuje růst a kvalitu nehtů a vlasů. Ve stopovém množství obsahuje další minerální látky, například draslík a selen.
Konopný tuk je také bohatým zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které lidské tělo nemůže produkovat samo. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro činnost srdce a regulaci krevního tlaku a také mají protizánětlivé účinky.
Některé studie popisují pozitivní účinky při prevenci proti cukrovce. V ghí másle najdeme další vitaminy A, E, K, B12, beta-karoten a kyselinu listovou.
Ghí máslo s konopím (s obsahem CBD) má protizánětlivé účinky a podporuje naši přirozenou imunitu. Máslo s konopím je bez psychoaktivních účinků.
Výroba Ghí s konopím
Čerstvé máslo se směsí konopné herby vaří na mírném ohni, dokud není na povrchu průsvitná vrstva. Krusta se odstraní a zlatavo-zelená tekutina je to, co potřebujeme. Máslo se dále filtruje od drobných částí konopí, až do naprosté čistoty. Jak máslo, tak konopí je ideální použít v biokvalitě. Trvanlivost správně připraveného ghí uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě je v řádu měsíců.
V čem je kouzlo Ghí s konopím?
- Konopné ghí je stabilní a nemusíte ho uchovávat v lednici, i když můžete. Ovšem lednici nahradí i chladná a tmavá špajzka nebo spižírna. Dle některých zdrojů prý ghí zraje jako víno, to znamená, že se jeho účinky umocňují časem.
- Je známo, že blahodárné látky v konopí, převážně kanabinoidy, se rozpouštějí v tucích. To znamená, že tento fakt dělá z ghí ideální způsob příjmu kanabidiolu (CBD) a to přirozenou cestou.
- Snese i opravdu vysoké teploty, spadá do kategorie 250 °C, což je více, než běžné oleje. Zahřátím nedochází ke znehodnocení ghí. Stačí jen malé množství, ve srovnání s olejem či normálním máslem.
- Potkávají se zde úžasné vlastnosti ghí a blahodárné účinky konopí.
- Neobsahuje laktózu.
- Je snadné ho začlenit jídelníčku.
Recepty z konopí
Jednoduše natřené na pečivu nebo je ideální na smažení. Vhodné pro studenou i teplou kuchyni.
- Neobsahuje alergeny
- Je bezlepkové
- Neobsahuje laktózu
- Nepřipaluje se
- Má lehké aroma a příchuť
- Lze skladovat při pokojové teplotě
- Má delší trvanlivost
- Je lehce stravitelné
Více receptů z konopí ZDE...
Dejte nám svou zpětnou vazbu
Vyplňte 2minutový krátký dotazník se 6 otázkami ohledně Konopného ghí. Pomůžete nám tím. Děkujeme.
Autor článku:
Lucie Garabášová
Lucie je v Zelené Zemi již několik let, je autorkou konopné řady pro zvířata a narazit na ni můžete zejména v konopné poradně, kde radí především s užíváním CBD pro zvířata.
Lucie neustále rozšiřuje své vědomosti, navštěvuje různé kurzy a především se soustředí na pohybový aparát psů a koní a správnou výživu.
Ve svém volném čase pomáhá opuštěným zvířatům a zabývá se chovem amerických koní.
Pokud se chcete o Lucii dozvědět více, můžete se podívat na její Linkedln, případně i Facebookový profil.
A kdybyste se s Lucií chtěli spojit, můžete ji napsat na lucie@zelenazeme.cz/ nebo zavolat: 739 420 574, případně navštivte její FB skupinu: Konopí pro zvířata.