+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 Připojte komentář 

Ačkoli ghí zní trochu exoticky (název pochází z Indie), jde o přepuštěné máslo bez obsahu bílkovin. Máslo je pročištěno od všech "netukových složek" a na konci zůstává jen čistý tuk. A nepleťte se, nejde o moderní vymoženost, takto si máslo upravovaly už naše babičky. A jaké jsou účinky konopného másla?

 

 

Přepuštěné konopné máslo ghí patří nejen do zdravé výživy, ale můžeme ho brát jako přípravek, který pomáhá a probouzí :-) tělo i ducha.

V Indii se používá při různých obřadech a je vyrábí se z mléka posvátného zvířete – krávy.

Přepuštěné konopné máslo získává na oblibě, protože nejen dobře chutná, ale je zdravější než klasické máslo. Kromě toho také déle vydrží a snáší vyšší teploty, je tedy ideální na smažení.

Výživná hodnota našeho másla - Ghí

Pozitivní účinky ghí másla jsou potvrzeny vědecky. Také je bohaté na vápník, hořčík, fluorid a fosfor (pro zdravé zuby a kosti). Dále zinek, který podporuje růst a kvalitu nehtů a vlasů. Ve stopovém množství obsahuje další minerální látky, například draslík a selen.

Konopný tuk je také bohatým zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které lidské tělo nemůže produkovat samo. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro činnost srdce a regulaci krevního tlaku a také mají protizánětlivé účinky.

Některé studie popisují pozitivní účinky při prevenci proti cukrovce. V ghí másle najdeme další vitaminy A, E, K, B12, beta-karoten a kyselinu listovou.

Ghí máslo s konopím (s obsahem CBD) má protizánětlivé účinky a podporuje naši přirozenou imunitu. Máslo s konopím je bez psychoaktivních účinků.

Výroba Ghí s konopím 

Čerstvé máslo se směsí konopné herby vaří na mírném ohni, dokud není na povrchu průsvitná vrstva. Krusta se odstraní a zlatavo-zelená tekutina je to, co potřebujeme. Máslo se dále filtruje od drobných částí konopí, až do naprosté čistoty. Jak máslo, tak konopí je ideální použít v biokvalitě. Trvanlivost správně připraveného ghí uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě je v řádu měsíců.

 

V čem je kouzlo Ghí s konopím?

  • Konopné ghí je stabilní a nemusíte ho uchovávat v lednici, i když můžete. Ovšem lednici nahradí i chladná a tmavá špajzka nebo spižírna. Dle některých zdrojů prý ghí zraje jako víno, to znamená, že se jeho účinky umocňují časem. 
  • Je známo, že blahodárné látky v konopí, převážně kanabinoidy, se rozpouštějí v tucích. To znamená, že tento fakt dělá z ghí ideální způsob příjmu kanabidiolu (CBD) a to přirozenou cestou.
  • Snese i opravdu vysoké teploty, spadá do kategorie 250 °C, což je více, než běžné oleje. Zahřátím nedochází ke znehodnocení ghí. Stačí jen malé množství, ve srovnání s olejem či normálním máslem.
  • Potkávají se zde úžasné vlastnosti ghí a blahodárné účinky konopí.
  • Neobsahuje laktózu.
  • Je snadné ho začlenit jídelníčku.

Recepty z konopí

Jednoduše natřené na pečivu nebo je ideální na smažení. Vhodné pro studenou i teplou kuchyni.

  • Neobsahuje alergeny
  • Je bezlepkové
  • Neobsahuje laktózu
  • Nepřipaluje se
  • Má lehké aroma a příchuť
  • Lze skladovat při pokojové teplotě
  • Má delší trvanlivost
  • Je lehce stravitelné

Více receptů z konopí ZDE...

Dejte nám svou zpětnou vazbu

Vyplňte 2minutový krátký dotazník se 6 otázkami ohledně Konopného ghí. Pomůžete nám tím. Děkujeme.

Jdu na to


Autor článku:

Lucie Garabášová

Lucie je v Zelené Zemi již několik let, je autorkou konopné řady pro zvířata a narazit na ni můžete zejména v konopné poradně, kde radí především s užíváním CBD pro zvířata.

Lucie neustále rozšiřuje své vědomosti, navštěvuje různé kurzy a především se soustředí na pohybový aparát psů a koní a správnou výživu. 

Ve svém volném čase pomáhá opuštěným zvířatům a zabývá se chovem amerických koní.

Pokud se chcete o Lucii dozvědět více, můžete se podívat na její Linkedln, případně i Facebookový profil.

A kdybyste se s Lucií chtěli spojit, můžete ji napsat na lucie@zelenazeme.cz/ nebo zavolat: 739 420 574, případně navštivte její FB skupinu: Konopí pro zvířata.

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Buďte první a připojte svůj příspěvek.

Další informace