Recepty z konopí, Strana 2

Snadné domácí guacamole s obsahem CBD

Snadné domácí guacamole s obsahem CBD

Kdo říká, že mlsání  chipsů nebo půlnoční svačinka musejí být nezdravé? Každý si rád dá křupavou dobrotu s dipem – a do domácího guacamole může být snadno ještě zdravější s obsahem CBD. Jeho příprava vám zabere pouze 15-20 minut. Náš recept vystačí na 4 porce.

Snadné domácí guacamole s obsahem CBD

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 124 kal

Celkový čas přípravy: 20 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny:

  • 3 zralá avokáda, oloupaná, vypeckovaná a rozmačkaná
  • Šťáva z 1 limetky
  • 1 lžička CBD oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 šálku nasekané cibule
  • Nasekaný čerstvý koriandr podle chuti (cca 1/4 šálku)
  • 2 rajčata, nakrájená na malé kousky
  • 1 lžička rozmačkaného česneku
  • Špetka kajenského pepře

Postup:

  1. Míchání základu: Ve středně velké misce smíchejte rozmačkaná avokáda s limetkovou šťávou, CBD olejem a solí. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

  2. Přidání ostatních ingrediencí: Přidejte nasekanou cibuli, koriandr, nakrájená rajčata a rozmačkaný česnek. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozprostřely.

  3. Ochucení: Vmíchejte špetku kajenského pepře podle chuti. Pokud máte rádi pálivější chuť, můžete přidat více.

  4. Chlazení: Před podáváním nechte guacamole odpočívat v lednici alespoň hodinu, aby se chutě dobře prolnuly.

  5. Servírování: Podávejte vychlazené jako dip k tortilla chipsům, nebo jako přílohu k vašim oblíbeným mexickým pokrmům.

Toto guacamole s CBD olejem je skvělým spojením tradičního receptu s moderním, relaxačním prvkem. Užijte si jeho bohatou chuť a benefity CBD! 

Proteinovo fikové kuličky v čokoládě

Proteinovo fikové kuličky v čokoládě

Pokračování raw nepečeného cukroví. V tomto videu si ukážeme jak vytvořit fíkové kuličky s konopným proteinem, konopnými semínky a vlašskými ořechy v čokoládě. Podrobně vysvětlený recept vás určitě nezklame, jak jeho jednoduchostí tak i konečným výsledkem.

Proteinovo fikové kuličky v čokoládě

Počet porcí: 20 - 25 kuliček

Kalorická hodnota: 480 kal

Celkový čas: 25 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 20 min.

Suroviny:

    • 1 hrnek sušených fíků, nasekaných
    • 1/2 hrnku konopného proteinu
    • 1/4 hrnku konopných semínek (loupaných)
    • 1/4 hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky
    • 2 lžíce neslazeného kakaa
    • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
    • Špetka soli
    • 100 g tmavé čokolády (minimálně 70 % kakaa) na obalení
.
.

Postup:

  1. Příprava fíků: Pokud jsou fíky příliš tvrdé, namočte je na 10 minut do teplé vody, poté je dobře osušte a nasekejte na menší kousky.

  2. Míchání těsta: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte fíky, konopný protein, konopná semínka, mleté mandle, kakao, med (nebo javorový sirup), vanilkový extrakt, kokosový olej a špetku soli. Mixujte, dokud nevznikne hladká a lepkavá směs. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu více kokosového oleje nebo vody.

  3. Tvarování kuliček: Ze směsi odebírejte malé množství a tvarujte do kuliček o velikosti zhruba vlašského ořechu. Položte kuličky na plech vyložený pečicím papírem.

  4. Příprava čokolády: Roztavte tmavou čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebude hladká a tekutá.

  5. Obalování kuliček: Každou kuličku ponořte do rozpuštěné čokolády a pomocí vidličky ji vyjměte, nechte přebytečnou čokoládu okapat. Položte obalené kuličky zpět na pečicí papír.

  6. Chlazení: Kuličky dejte do lednice alespoň na 20-30 minut, aby čokoláda ztuhla.

  7. Servírování: Podávejte kuličky vychlazené jako zdravou svačinu nebo dezert. Uchovávejte je v uzavíratelné nádobě v lednici až týden.

Tipy:

  • Můžete přidat další přísady, jako jsou sušené brusinky, ořechy nebo kokosové vločky pro extra texturu a chuť.
  • Pro extra protein můžete přidat více konopného proteinu, ale možná budete potřebovat více tekutiny, aby směs zůstala dostatečně vlhká.

Tyto proteinovo-fíkové kuličky jsou skvělým způsobem, jak dodat svému tělu energii a zároveň si vychutnat něco sladkého, aniž byste museli obětovat své zdraví. 

 
Datlovo-arašídové kuličky s konopím

Datlovo-arašídové kuličky s konopím

Tyto datlovo-arašídové kuličky jsou výborným energetickým snackem plným zdravých tuků a bílkovin. Kombinace datlí, arašídového másla, CBD ghí másla a konopných semínek vytváří výživnou pochoutku, kterou si můžete vychutnat kdykoliv během dne.

Datlovo-arašídové kuličky s konopím

Počet porcí: 20 - 25 kuliček

Kalorická hodnota: 730 kal

Celkový čas: 20 min.

Čas vaření: 10 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • 1 a 1/2 hrnku sušených datlí (bez pecek)
  • 1/2 hrnku arašídového másla (ideálně bez přidaného cukru a soli)
  • 2 lžíce CBD ghí másla (při pokojové teplotě)
  • 1/4 hrnku konopných semínek (loupaných)
  • 1/4 hrnku ovesných vloček (případně bezlepkových)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Volitelné: 2 lžíce neslazeného kakaa pro čokoládovou variantu

Příprava

  1. Příprava datlí: Pokud jsou datle tvrdé, namočte je na 10 minut do teplé vody, poté je osušte.

  2. Míchání těsta: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte datle, arašídové máslo, CBD ghí máslo, konopná semínka, ovesné vločky, vanilkový extrakt a špetku soli. Pokud chcete, můžete přidat i kakao pro čokoládovou variantu. Mixujte, dokud nevznikne hladká a lepkavá směs. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu více arašídového másla nebo vody.

  3. Tvarování kuliček: Ze směsi odebírejte malé množství a tvarujte do kuliček o velikosti zhruba vlašského ořechu. Položte kuličky na plech vyložený pečicím papírem.

  4. Chlazení: Kuličky dejte do lednice na alespoň 20-30 minut, aby ztuhly a chutě se dobře propojily.

  5. Servírování: Podávejte kuličky vychlazené jako rychlý snack nebo dezert. Uchovávejte je v uzavíratelné nádobě v lednici až týden.

Tipy:

  • Můžete kuličky obalit v dalších konopných semínkách, mletých ořeších nebo strouhaném kokosu pro extra texturu a chuť.
  • Pokud chcete, můžete přidat špetku skořice nebo mleté kardamomu pro další chuťovou vrstvu.


Bruschetta s konopným olejem

Bruschetta s konopným olejem

Tip na lahodnou a rychlou večeři.  Hodí se jako i jako občerstvení pro návštěvu. Skvěle se hodí k bílému vínu. Tento lahodný a rychlý recept si zamilujete! Dokonce jsme k němu natočili i video.

 

Počet porcí: 3

Kalorická hodnota: 428 kal

Celkový čas: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • rajčata - 2 ks
  • konopný olej - 1 lžíce
  • česnek - 1 strožek
  • konopné semínko - 1 lžíce
  • bazalka
  • pepř
  • sůl

Bruschetta-ingredience

Příprava

Nakrájejte rajčata nadrobno. Dochuťte solí a vmíchejte bazalku, prolisovaný česnek a konopný olej.

Směs nechte 15-20 minut odstát.

Toasty či plátky chleba opečte a potřete trochou konopného oleje. Dejte na ně uleželou směs, opepřete a posypte konopným semínkem.

Konopné palačinky s Ghí

Konopné palačinky s Ghí

Zdravé palačinky s konopnou moukou a CBD ghí s konopím. Výtečné!

Konopné palačinky s Ghí

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 191 kal

Celkový čas přípravy: 20 min.

Čas vaření: 10 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • Konopná mouka - 1 hrnek
  • Špaldová mouka - 1 hrnek
  • Konopné máslo - 2 lžíce
  • Sůl - lžičku
  • Vejce - 1
  • Mléko
  • Prášek do pečiva

Příprava

1. V misce smíchejte vejce a mléko a poté přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva
2. Poté pomalu přimíchejte konopné máslo 
3. Nechte rozehřát roslinný olej na pánvi, na médium přibližně 10 minut
4. Nalijte těsto na pánev, vytvořte si palačinky jakékoliv velikosti
5. Nechte asi tři minuty, otočte a nechte asi dvě minuty 


Nápoj: Jaterní očistná s konopím

Nápoj: Jaterní očistná s konopím

Skvělá metoda, jak pročistit játra. Po dobu sedmi dní pijte tento nápoj každé ráno nalačno. Po vypití si 30 minut masírujte oblast jater, abyste zesílili účinek.

Nápoj: Jaterní očistná s konopím

Počet porcí: 3

Kalorická hodnota: 60 kal

Celkový čas přípravy: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • konopného oleje - 4 polévkové lžíce
  • citrón - 1
  • jablka - 2
  • česneku - 4 stroužky
  • kajanského pepře - špetka
  • skořice
  • zázvor

Příprava

Vymačkejte sťávu z jablka, citronu (i s kůrou), zázvoru a česneku. Přidejte konopný olej a koření. Našlehejte, rozmixujte nebo zamíchejte a můžete pít. Na chuť tohoto nápoje si určitě brzy zvyknete.

Květávková polévka s konopným semínkem

Květávková polévka s konopným semínkem

Polívka je grunt, a o to více s konopím!

Květávková polévka s konopným semínkem

Počet porcí: 4 - 6

Kalorická hodnota: 30 kal

Celkový čas přípravy: 40 min.

Čas vaření:  30 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 středně velký květák, rozebraný na růžičky
  • 1 střední cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 1/4 hrnku konopných semínek (loupaných)
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava zeleniny: V hrnci na středním plameni zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nejsou měkké a průhledné, asi 5 minut.

  2. Přidání květáku: Přidejte růžičky květáku do hrnce a pokračujte v restování dalších 5 minut, dokud květák nezačne zlátnout.

  3. Vaření polévky: Zalijte květák zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném plameni, dokud květák nezměkne, což trvá asi 15-20 minut.

  4. Mixování: Jakmile je květák měkký, stáhněte polévku z ohně. Použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka. Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku rozmixovat v několika dávkách v klasickém mixéru. Dejte pozor, abyste polévku nepřemixovali.

  5. Zjemnění polévky: Do rozmixované polévky přidejte mandlové mléko a konopná semínka. Vmíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti. Polévku vraťte na mírný plamen a nechte ji prohřát, ale už nevařte.

  6. Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou a posypanou několika dalšími konopnými semínky pro extra křupavost a nutriční hodnotu.

Tipy:

  • Pokud chcete polévku ještě krémovější, můžete přidat lžíci kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
  • Polévku můžete podávat s opečeným pečivem nebo krutony pro větší sytost.

Tato květáková polévka s konopným semínkem je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu klasických polévek. Je plná výživných látek a snadno se připravuje.

Rajčatové rizoto s konopnými semínky

Rajčatové rizoto s konopnými semínky

Toto rajčatové rizoto je krémové, chutné a zdravé díky přidaným konopným semínkům. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo nebo příloha.

Rajčatové rizoto s konopnými semínky

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 560 kal

Celkový čas přípravy: 45 min.

Čas vaření: 35 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • 1 hrnek arborio rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 hrnku bílého vína (volitelné)
  • 4-5 zralých rajčat, nakrájených na kousky (nebo 1 plechovka drcených rajčat)
  • 3-4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu (nebo veganského sýra)
  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • Čerstvá bazalka na ozdobení
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Příprava základu: V hluboké pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nejsou průhledné a měkké, asi 5 minut.

  2. Přidání rýže: Přidejte arborio rýži do pánve a míchejte, aby se každé zrno obalilo olejem a cibulovou směsí. Restujte asi 2 minuty, dokud rýže nezačne mírně zlátnout.

  3. Přilévání vína: Pokud používáte bílé víno, přilijte ho nyní a míchejte, dokud se víno téměř neodpaří.

  4. Přidávání rajčat a vývaru: Přidejte nakrájená rajčata (nebo drcená rajčata) do pánve a dobře promíchejte. Postupně přilévejte zeleninový vývar, jeden hrnek po druhém, a stále míchejte. Jakmile se tekutina vstřebá, přidejte další hrnek vývaru. Tento proces opakujte, dokud není rýže krémová a měkká, ale stále al dente. To může trvat asi 20-25 minut.

  5. Dokončení rizota: Jakmile je rýže hotová, vmíchejte strouhaný parmazán a konopná semínka. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete podle chuti.

  6. Servírování: Rizoto podávejte okamžitě, ozdobené čerstvou bazalkou a dalším posypem konopných semínek. Můžete také přidat kapku olivového oleje nebo strouhaného parmazánu navrch.

Tipy:

  • Pro extra krémovost můžete na závěr vmíchat lžíci másla nebo smetany.
  • Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte do rizota špetku chilli vloček.

Užijte si toto lahodné rajčatové rizoto s konopnými semínky, které je nejen chutné, ale i plné výživných složek!

Šťavnaté jablečno konopné sušenky

Šťavnaté jablečno konopné sušenky

Zdravá a chutná dobrota z konopí, jablek a sušeného ovoce.

Šťavnaté jablečno konopné sušenky

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 511 kal

Celkový čas: 55 min.

Čas vaření: 45 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny na přípravu:

  • 500 g jablek 
  • 100 g datlí 
  • 50 g čiroková mouka 
  • 70 g rýžová mouka 
  • 50 g konopná mouka 
  • lněných semínek
  • 20 g chia semínek 
  • 30 g libovolného sušeného ovoce (jablka, hrušky, goji) 
  • 50 g libovolné marmelády nebo 50g hořké čokolády

Příprava

Datle zalijeme 150 ml horké vody a necháme 15 minut odstát. Poté je rozmixujeme na pyré. Semínka 5smícháme a zalijeme 50 ml vody a necháme 15 minut nabobtnat. Jablka nahrubo nastrouháme a přidáme k nim všechny mouky, prášek do pečiva, semínka a datlové pyré. Dobře promícháme.

Rukama tvoříme z těsta kuličky, položíme na pečící papír a mírně rozmáčkneme. Můžeme dozdobit trošičkou marmelády, nebo – ale to až po upečení – troškou rozpuštěné hořké čokolády. Sušenky pečeme v troubě na cca 180°C 40 minut.

Konopná majonéza

Konopná majonéza

Zdravá veganská majonéza s úžasnou chutí konopí. Delikátní do pokrmů studené nebo teplé kuchyně.

Konopná majonéza

Počet porcí: 6

Kalorická hodnota: 469 kal

Celkový čas přípravy: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • Hrnek konopných semínek
  • Hrnek konopného oleje 
  • 1/2 hrnku konopného mléka 
  • Sůl konopná 
  • Čajová lžička limetkové šťávy

Příprava

Konopná semínka a mléko rozmixujeme do jemné hmoty. Za stálého míchání přidáváme olej a sůl, nakonec dochutíme.  Vytvoříme krémovou hmotu, kterou umístíme do skleniček a ty skladujeme v lednici.

Proteinový pudink z vajec

Proteinový pudink z vajec

Tento proteinový pudink je lahodný a výživný dezert, který kombinuje bílkoviny z vajec a konopného proteinu. Je ideální pro doplnění energie po cvičení nebo jako zdravá svačina.

Proteinový pudink z vajec

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 110 kal

Celkový čas: 20 min.

 

Suroviny:

  • 2 hrnky mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 3 velká vejce
  • 1/4 hrnku konopného proteinu
  • 2-3 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku neslazeného kakaa (volitelné, pro čokoládovou variantu)
  • Špetka soli
  • Volitelné: špetka skořice nebo mletého kardamomu pro extra chuť

Postup:

  1. Příprava směsi: V misce vyšlehejte vejce s konopným proteinem, vanilkovým extraktem, medem nebo javorovým sirupem, špetkou soli a případně kakaem (pro čokoládovou variantu), dokud nevznikne hladká směs.

  2. Ohřev mléka: V hrnci na středním plameni zahřejte mandlové mléko, dokud nezačne lehce bublat (nesmí vařit).

  3. Spojení směsí: Pomalu a postupně přilévejte horké mléko do vaječné směsi, neustále šlehejte, aby se vejce nesrazila.

  4. Vaření pudinku: Přelijte směs zpět do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte, neustále míchejte, dokud směs nezhoustne a nezačne pokrývat zadní stranu lžíce. Tento proces trvá asi 5-7 minut. Dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit, což by způsobilo sražení vajec.

  5. Chlazení: Když je pudink dostatečně hustý, přelijte ho do servírovacích misek nebo skleniček. Nechte ho mírně vychladnout a poté ho uložte do lednice, kde ho nechte vychladit alespoň 2 hodiny, aby úplně ztuhl.

  6. Servírování: Před podáváním můžete pudink ozdobit čerstvým ovocem, ořechy, semínky nebo strouhanou čokoládou.

Tipy:

  • Pokud chcete vyšší obsah bílkovin, můžete přidat více konopného proteinu, ale možná budete potřebovat více mléka pro udržení krémové konzistence.
  • Pro extra jemnou strukturu můžete směs před vařením přecedit, abyste odstranili případné hrudky proteinu.

Tento proteinový pudink z vajec s konopným proteinem je lahodným a výživným dezertem, který nejen skvěle chutná, ale také poskytuje významné množství bílkovin.

 
Gyros s konopným tzatziki

Gyros s konopným tzatziki

Úžasný veganský gyros s tzatziki omáčkou připravíte za pár minut a svěle si pochutnáte. Ale samozřejmě konopnou tzatziki omáčku využijí i masomilci :o)

Gyros s konopným tzatziki

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 767 kal

Celkový čas přípravy: 30 min.

Čas vaření: 15 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 hrnek konopných semínek 
  • 3 stroužky česneku nebo podle chuti
  • trocha šťávy z citronů 
  • 1x menší okurka hadovka 
  • 1 lžíce nasekané máty, kopru a petrželky
  • tahini

Na gyros si připravíme:

  • 2x portobello klobouky
  • 2 lžíce (veganské) worcestrové omáčky 
  • 1 lžička kmínu 
  • 1 lžička javorového sirupu 
  • pita chleba

Příprava

Okurku nastrouháme nabo nakrájíme na menší kousky a odložíme stranou. Je dobré ji trochu prosolit, aby pustila vodu předtím než ji vložíme do připravené pasty. Když ji máme nastrouhanou, můžeme před přidámín do pasty/omáčky vymačkat.

Do mixéru přidáváme postupně ingredience (mimo bylinek) a mixujeme do hladka. Pak přidáme okurku a bylinky. Pokud bude omáčka příliš hustá, přidáme trochu vody. 

Příprava gyrosu:

V malé misce rozšleháme worcestrovou omáčku, kmín a javorový sirup. Do marinády vložíme na silnější plátky nakrájené portobello klobouky a necháme pár minut marinovat. 

Na pánvi s trochou oleje osmahneme houby a můžeme servírovat spolu s pita chleby (navhlčené ohřejeme na suché pánvi) a výbornou omáčkou tzatziki.

Zdroj: www.carrotsandflowers.com

Konopný koláč s borůvkovým krémem

Konopný koláč s borůvkovým krémem

Zdravý a chutný koláč s krémem plný šťavnatých borůvek a lahodného tvarohu. Vyzkoušejte a připravte na víkend. Určitě si všichni pochutnají.

Konopný koláč s borůvkovým krémem

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 235 kal

Celkový čas: 25 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 20 min.

Suroviny na přípravu:

  • 50 g loupaných konopných semínek
  • 50 g namletých lískových ořechů 
  • 50 g pohankové mouky 
  • 50 g rýžové mouky 
  • 75 g datlí
  • trocha vody
  • 400 g tvarohu
  • 150 g borůvek 
  • 1x vanilkový pudinkový prášek bez vaření 
  • 40 g medu

Příprava

Datle zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát. Poté je tyčovým mixerem rozmixujeme na pastu. Přidáme k ní pohankovou a rýžovou mouku, namleté oříšky a konopná semena a uhněteme těsto, které vtlačíme do olejem vymazané rýžovou moukou vysypané koláčové formy.

Tvaroh spolu s pudinkovým práškem a tekutým medem metličkou vyšleháme dohladka. K tvarohu už jen zlehka lžicí vmícháme borůvky a navrstvíme ho na korpus.

Zdroj: VarimKbehu

Parmazán z konopných semínek

Parmazán z konopných semínek

Tento veganský "parmazán" je skvělou alternativou ke klasickému sýru. Je plný zdravých tuků, bílkovin a má jemnou oříškovou chuť, která skvěle doplní těstoviny, saláty nebo polévky.

Parmazán z konopných semínek

Počet porcí: cca 10 (1 hrnek)

Kalorická hodnota: 570 kal

Celkový čas: 5 min.

 

Suroviny:

  • 1/2 hrnku loupaných konopných semínek
  • 1/4 hrnku nutričních kvasnic (pro sýrovou chuť)
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku (volitelné)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. Míchání ingrediencí: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte konopná semínka, nutriční kvasnice, česnekový prášek, cibulový prášek (pokud používáte), sůl a pepř.

  2. Mixování: Mixujte všechny ingredience, dokud směs nezíská jemnou, drobivou konzistenci připomínající strouhaný parmazán. Dbejte na to, abyste směs nepřemixovali, aby se nezačala lepit.

  3. Uchovávání: Přeneste směs do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte ji v lednici až několik týdnů.

Použití:

  • Tento konopný "parmazán" můžete použít jako posyp na těstoviny, saláty, polévky, nebo ho přidat do pesto omáčky.
  • Je skvělý také na pečenou zeleninu nebo jako koření do různých slaných jídel.

Tipy:

  • Pokud chcete experimentovat, můžete do směsi přidat sušené bylinky jako oregano nebo bazalku pro extra chuť.
  • Pro intenzivnější chuť můžete přidat více nutričních kvasnic nebo česnekového prášku.

Tento domácí "parmazán" z konopných semínek je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou, rostlinnou alternativu k tradičnímu sýru, aniž by museli obětovat chuť.

 
Konopné tyčinky s čokoládou

Konopné tyčinky s čokoládou

Sladká inspirace, která osloví nejednoho z nás :-) dobrou chuť.

Konopné tyčinky s čokoládou

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 200 kal

Celkový čas přípravy: 20 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny na přípravu:

  • loupaného konopného semínka - ¾ šálku
  • datlí - 5
  • kokosového oleje - 2 lžíce
  • vanilkového extraktu - ½ lžičky
  • soli - 1/8 lžičky
  • javorového sirupu
  • čokoláda:
  • (bílá, hořká, mléčná čokoláda) - 1 šálek
  • kokosového oleje - 2 lžíce
  • soli - špetka

Příprava

Všechny suché přísady dejte do mixéru (bez javorového sirupu) a promixujte do hladka. Přidejte javorový sirup a opět promixujte. Směs dejte do pekáče a nechte cca 1 hodinu do mrazáku. 

Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, kokosový olej a sůl.

Těsto vyndáme z mrazáku a nakrájíme na malé kousky/tyčinky, namočíme důkladně čokolády a nechat zatvrdnout. 

Tyčinky dozdobíme konopným semínkem.

Zdroj: www.unconventionalbaker.com

Mrkvový salát s konopím

Mrkvový salát s konopím

Tento jednoduchý a zdravý mrkvový salát s konopnými semínky je plný vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Je skvělý jako příloha k hlavnímu jídlu nebo lehký oběd.

Mrkvový salát s konopím

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 158 kal

Celkový čas přípravy: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 4 středně velké mrkve, nastrouhané
  • 1/4 hrnku loupaných konopných semínek
  • 1 jablko, nastrouhané
  • 1/4 hrnku rozinek nebo sušených brusinek
  • 2 lžíce konopného oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • Špetka soli
  • Volitelné: 1/4 lžičky mleté skořice nebo zázvoru pro extra chuť
  • Několik lístků čerstvé máty nebo petrželky na ozdobu

Postup:

  1. Příprava zálivky: V malé misce smíchejte konopný olej, citronovou šťávu, med nebo javorový sirup a špetku soli. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Pokud chcete, přidejte mletou skořici nebo zázvor pro extra chuť.

  2. Míchání salátu: Větší míse smíchejte nastrouhanou mrkev, nastrouhané jablko, konopná semínka a rozinky (nebo brusinky). Přelijte připravenou zálivku přes salát a jemně promíchejte, aby se zálivka rovnoměrně rozprostřela po všech ingrediencích.

  3. Ozdoba: Před podáváním můžete salát ozdobit lístky čerstvé máty nebo petrželky pro svěží chuť a vzhled.

  4. Podávání: Salát podávejte ihned nebo jej nechte chvilku odležet v lednici, aby se chutě lépe prolnuly. Je skvělý jako příloha k hlavním chodům nebo jako lehký, zdravý oběd.

Tipy:

  • Pro křupavější texturu můžete do salátu přidat hrst nasekaných ořechů, jako jsou vlašské nebo mandle.
  • Tento salát je také výborný v kombinaci s trochou řeckého jogurtu nebo smetanového dresinku.

Mrkvový salát s konopím je plný výživných látek a přináší nejen skvělou chuť, ale i zdraví prospěšné složky díky konopným semínkům a oleji.

TEPLÉ SMOOTHIE

TEPLÉ SMOOTHIE

Úžasná věc! Určitě ho vyzkoušejte, bude to pak chtít pořád :-) obměn můžete vymyslet nespočet.

TEPLÉ SMOOTHIE

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 200 kal

Celkový čas přípravy: 5 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • konopného semínka - lžíce
  • lněného semínka - 2 lžíce
  • jablko - 1 velké
  • ostružin - hrst
  • kokosu - 2 lžíce

Příprava

Všechny suroviny dáme do mixeru, zalijeme 300ml horké vody a dobře rozmixujeme. Hustotu můžete upravit dle chuti. Já mám raději husté a jím ho lžičkou. Dozdobte konopným semínkem a třeba mandlemi.

Omáčka z konopného semínka

Omáčka z konopného semínka

Omáčka, která vás ohromí svou chutí a silně krémovou konzistencí. O rychlosti přípravy nemluvě :-) Určitě ji vyzkoušejte!

Omáčka z konopného semínka

Počet porcí: 1

Kalorická hodnota: 320 kal

Celkový čas přípravy: 45 min.

Čas vaření: 15 min.

Čas přípravy: 30 min.

Suroviny na přípravu:

  • Neloupaná konopná semínka - 1/2 šálku
  • Kešu oříšků - 1/2 šálku
  • Mandlové mléko - 1/2 šálku
  • Nutriční kvasnice - 1/4 šálku
  • Čerstvá citronové šťávy - 1 lžíce
  • Česnek
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Příprava

Kešu oříšky namočíme (min. na 30 minut), vodu slijeme a dáme je do mixéru, přidáme ostatní ingredience a mixujeme. Vytvoří se krémová, hladká omáčka. Podáváme s těstovinami, zeleninou...

Místo kešu oříšky můžete použít jen konopné semínko.

Zdroj: www.blissfulbasil.com

Konopná zeleninová polévka

Konopná zeleninová polévka

Mrzne, sněží a naše tělo potřebuje zahřívat a posilovat imunitu. Zkuste si uvařit tuto dokonalou polévku z celeru, bambor, pórku a špenátu. Bude vám příjemně teplo a doplníte potřebné vitamíny. Konopný olej je nejen příjemným zpestřením.

Konopná zeleninová polévka

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 49 kal

Celkový čas: 25 min.

Čas vaření: 15 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • Půl lžíce Konopný olej 
  • 1 Celer
  • hrst špenátu
  • 1 lžíce konopná semínka 
  • 1 lžíce Ghí přepuštěné máslo s konopím 
  • Česnek, sůl, pepř, bobkový list
  • 1 litr Zeleninový vývar 
  • Kysaná smetana
  • 1 Pórek 
  • Brambory

Postup

Na másle zpěníme pórek a česnek (podle chuti - cca 3 - 4 stroužky), přidáme celer, brambory a nakonec vývar s bobkovým listem, vaříme do změknutí. Můžeme přidat konopné semínko. 

Když je vše měkké přidáme špenát, který necháme jen ovadnout,vše rozmixujeme a dochutíme.

Dáme do misek, přidáme lžíci smetany a zakápneme konopným olejem.

Nepečený konopný dortík s tofu krémem

Nepečený konopný dortík s tofu krémem

Tento nepečený konopný dortík s tofu krémem je lahodný, zdravý a ideální pro všechny, kdo hledají alternativy bez pečení. Kombinace konopných semínek, tofu a dalších zdravých ingrediencí vytváří lehký, krémový dezert, který je bohatý na bílkoviny a zdravé tuky.

Nepečený konopný dortík s tofu krémem

Počet porcí: 8

Kalorická hodnota: 918 kal

Celkový čas: 40 min.

Čas vaření: 30 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

Na korpus:

  • 1 hrnek mandlí (nebo jiných ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
  • 1/2 hrnku konopných semínek (loupaných)
  • 1/2 hrnku sušených datlí, vypeckovaných a nasekaných
  • 2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • Špetka soli

Na tofu krém:

  • 400 g hedvábného tofu (silken tofu)
  • 1/4 hrnku javorového sirupu nebo agávového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového krému (hustá část z konzervy kokosového mléka)
  • 2 lžíce konopného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Volitelné: špetka kurkumy pro jemné žluté zbarvení

Na ozdobu:

  • Konopná semínka
  • Čerstvé ovoce (např. maliny, borůvky, jahody)
  • Strouhaný kokos nebo drcené ořechy

Postup:

  1. Příprava korpusu:

    • V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte mandle, konopná semínka, sušené datle, rozpuštěný kokosový olej a špetku soli. Mixujte, dokud nevznikne lepivá směs.
    • Směs přesuňte do dortové formy (cca 20 cm) s odnímatelným dnem a rovnoměrně ji přitlačte na dno, aby vytvořila pevný korpus. Uložte formu do lednice, zatímco připravujete tofu krém.
  2. Příprava tofu krému:

    • Do mixéru vložte hedvábné tofu, javorový sirup, kokosový krém, konopný olej, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a případně kurkumu. Mixujte, dokud nezískáte hladký a krémový krém.
    • Ochutnejte a podle potřeby upravte sladkost nebo kyselost přidáním více sirupu nebo citronové šťávy.
  3. Sestavení dortíku:

    • Vyndejte formu s korpusem z lednice a na připravený korpus rovnoměrně nalijte tofu krém. Pomocí stěrky uhlaďte povrch.
    • Dortík vraťte do lednice a nechte ho chladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, aby krém ztuhl.
  4. Ozdoba a podávání:

    • Před podáváním ozdobte dortík konopnými semínky, čerstvým ovocem a případně strouhaným kokosem nebo drcenými ořechy.
    • Krájejte na porce a podávejte vychlazený.

Tipy:

  • Můžete přidat do tofu krému různé ochucovadla, jako je kakao pro čokoládovou verzi nebo rozmixované ovoce pro ovocnou variantu.
  • Pokud chcete, můžete použít i jiný druh ořechů nebo semínek pro základ korpusu podle svých preferencí.

Tento nepečený konopný dortík s tofu krémem je zdravým a osvěžujícím dezertem, který potěší svou chutí i výživnými hodnotami.

Používáme ověření věku Adulto