Recepty z konopí, Strana 4

Kakaové tyčinky

Kakaové tyčinky

Kakaové tyčinky dodají energii na celý den a jsou skvělou svačinkou po náročném dni. 

Kakaové tyčinky

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 400 kal

Celkový čas: 20 min.

Čas vaření: 10 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny 

Suché přísady:

  • hrnek konopných semínek 
  • hrnek dýňových semínek 
  • hrnek strouhaného kokosu 
  • 1/2 hrnku sezamových semínek 
  • 1/2 hrnku slunečnicových semen 

Mokré přísady:

  • 20 g čerstvých datlí, vypeckovaných
  • 6 lžic kokosového oleje 
  • 4 lžíce kakaového prášku 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 

Po rozmixování přidat:

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce máku 

Postup

Rozmixujte všechny suché přísady. Ne moc dlouho, aby byly tyčinky křupavé. Dejte stranou. Pak rozmixujte mokré přísady. Pokud bude třeba, přidejte trochu vody. Smíchejte suchou i mokrou směs dohromady, přidejte vločky a mák. Udělejte z hmoty placku,dejte na půl hodiny do lednice a následně nakrájejte na tenké tyčinky.

Konopné palačinky s javorovým sirupem a konopným semínkem

Konopné palačinky s javorovým sirupem a konopným semínkem

Tyto konopné palačinky jsou nejen chutné, ale i výživné, díky přídavku konopného proteinu a konopných semínek. Jsou ideální pro snídani nebo brunch, podávané s javorovým sirupem a dalším posypem konopných semínek.

Konopné palačinky s javorovým sirupem a konopným semínkem

Počet porcí: 6

Kalorická hodnota: 250 kal

Celkový čas: 20 min.

Čas vaření: 10 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • 1 hrnek hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 2 lžíce konopného proteinu
  • 1 lžíce konopných semínek (loupaných)
  • 1 lžíce cukru (může být třtinový, kokosový nebo jiný podle preference)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (nebo jiného rostlinného oleje)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Javorový sirup na podávání
  • Další konopná semínka na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, konopný protein, konopná semínka, cukr, prášek do pečiva a sůl.

  2. Mokré ingredience: V jiné misce smíchejte mandlové mléko, vejce, rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.

  3. Spojení směsí: Postupně přidejte mokré ingredience k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Dbejte na to, aby v těstě nezůstaly hrudky.

  4. Smažení palačinek: Rozpalte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete olejem. Nalijte na pánev malé množství těsta (asi 1/4 hrnku) a rozprostřete ho do kruhu. Smažte palačinku, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky a okraje nebudou zlatavé, přibližně 2-3 minuty. Poté palačinku obraťte a smažte další 1-2 minuty z druhé strany. Opakujte se zbytkem těsta.

  5. Servírování: Palačinky podávejte teplé, přelité javorovým sirupem a posypané dalšími konopnými semínky. Můžete přidat také čerstvé ovoce, jako jsou borůvky nebo banány.

Tipy:

  • Pokud máte rádi sladší palačinky, můžete do těsta přidat více cukru nebo trochu medu.
  • Pro extra nadýchané palačinky můžete použít šlehané bílky místo celého vejce.

Tyto konopné palačinky s javorovým sirupem a konopnými semínky jsou skvělou a zdravou volbou pro jakoukoli denní dobu. Jsou plné bílkovin a zdravých tuků, což je ideální způsob, jak začít den!

 
Osvěžující a lehká polévka s konopným semínkem, okurkami a rajčaty

Osvěžující a lehká polévka s konopným semínkem, okurkami a rajčaty

Polévka je v letním období skvělou alternativou k salátu. Připravili jsme si pro Vás recept na lehkou zeleninovo-ovocnou polévku s konopným semínkem, kterou si môžete vychutnat za tepla i za studena.

Osvěžující a lehká polévka s konopným semínkem, okurkami a rajčaty

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 130 kal

Celkový čas: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny:

  • 3 lžíce loupaných konopných semínek
  • 2 šálek nadrobno nasekané okurky 
  • 2 malá rajčata 
  • 3/4 šálku čerstvého ananasu
  • 1/4 sálku čerstvé petržele 
  • 1 polévková lžíce čerstvého kopru, nasekaného 
  • 1 polévková lžíce jablečného octa 
  • sůl, pepř na dochucení

Postup

V mixéru smíchejte rajčata, ananas, polovinu připravené okurky, petržel, kopr a ocet. Těsně předtím, než budete podávat, přidejte konopná semínka a zbytek okurky. Podávat můžete studenou i teplou variantu.

Rizoto s avokádem a konopným semínkem

Rizoto s avokádem a konopným semínkem

Lehký oběd s avokádem a konopným semínkem, které Vám dodají dostatek energie a vitamínů na celé odpoledne.

Rizoto s avokádem a konopným semínkem

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 210 kal

Celkový čas: 25 min.

Čas vaření: 15 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 2 lžíce konopných semínek 
  • ½ šálku hnědé rýže
  • malé avokádo (nakrájené)
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 1 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané 
  • 1 lžíce vody
  •  ½ lžičky extra panenského olivového oleje
  • pár nakrájených rajčat
  • černý pepř a mořská sůl dle chuti

Postup

Vařte hnědou rýži podle pokynů. Smíchejte 3/4 avokáda, česneku, citronové šťávy, vody a oleje. Přidejte k rýži a míchejte na mírném ohni. Přidejte sůl, pepř a konopná semínka. Ozdobte zbývajícími plátky avokáda a rajčat.

Raw zmrzlina z konopných semínek

Raw zmrzlina z konopných semínek

Raw zmrzlina z konopných semínek je osvěžující, zdravá a výživná alternativa k tradiční zmrzlině. Je ideální pro ty, kteří chtějí mlsat zdravěji, nebo pro vegany a osoby s intolerancí na laktózu. Tato zmrzlina je jednoduchá na přípravu a nevyžaduje žádné vaření.

Raw zmrzlina z konopných semínek

Počet porcí: 3

Kalorická hodnota: 187 kal

Celkový čas přípravy: 10 minut (+ minimálně 2 hodin v lednici).

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 šálek loupaných konopných semínek
  • 2 zralé banány (mražené)
  • 1/2 šálku kokosového mléka (můžete použít i jiné rostlinné mléko, např. mandlové)
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu (pro veganskou verzi)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Volitelné: hrst mražených bobulí, kousky hořké čokolády nebo ořechů pro extra chuť

Postup:

  1. Příprava banánů: Než začnete, ujistěte se, že máte zralé banány předem oloupané a zmražené. Banány rozkrájejte na menší kousky a uložte do mrazáku alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

  2. Mixování: Do výkonného mixéru vložte loupaná konopná semínka, mražené banány, kokosové mléko, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nevznikne hladká a krémová směs. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu více kokosového mléka.

  3. Volitelné přísady: Pokud chcete, můžete do směsi přidat mražené bobule, kousky hořké čokolády nebo ořechů, a znovu krátce promixovat, aby se přísady rovnoměrně rozprostřely.

  4. Mražení: Směs přendejte do nádoby vhodné pro mražení a uložte do mrazáku na 1-2 hodiny, dokud zmrzlina neztuhne na požadovanou konzistenci. Pokud chcete měkčí zmrzlinu, můžete ji podávat ihned po mixování.

  5. Podávání: Raw zmrzlinu podávejte ve zmrzlinových pohárcích nebo kornoutech. Můžete ji ozdobit konopnými semínky, čerstvým ovocem, drcenými ořechy nebo kokosovými vločkami.

Tipy:

  • Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat avokádo, které dodá zmrzlině bohatší strukturu.
  • Můžete experimentovat s různými příchutěmi, například přidáním kakaa pro čokoládovou verzi nebo mátového extraktu pro svěží chuť.

Tato raw zmrzlina z konopných semínek je skvělou volbou pro zdravé mlsání, protože kombinuje výživné konopné semínka s přírodními sladidly a ovocem.

 Raw banánové sushi

Raw banánové sushi

Rychlý a zdravý dezert, který se hodí na každou příležitost. Příchutě Raw banánového sushi můžete libovolně obměnovat díky různým sladkým pomazánkam, semínkam nebo oříškům.  

Raw banánové sushi

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 70 kal

Celkový čas: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 - 2 lžíce konopného semínka
  • 1 - 2 banány 
  • 2 lžíce arašídového máslo

Příprava

Stačí oloupat banán, jeden hřbet namazat arašídovým máslem a posypat konopným semínkem. Banán pak nařežte na plátky a zdravou pochoutku máte hotovou.

Kakaové kuličky

Kakaové kuličky

Kakaové kuličky - zdravé mlsání, vhodné i pro děti, které je hotové během minutky. Díky ořechům a semínkam také ideální podzimní sladkost ke svačině pro školáky i dospělé, která dodá energii na dopoledne. 

Kakaové kuličky

Počet porcí: 5

Kalorická hodnota: 350 kal

Celkový čas: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 2 lžíce konopných semínek
  • 1 lžíce konopného proteinu 
  • 1 šálek datlí 
  • 3/4 šálku mandlí 
  • 3/4 šálku vlašských ořechů
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce skořice 
  • 1 lžíce kokosového oleje 
  • 1 lžíce kakaového prášku 
  • 1 lžíce vody

Příprava

Začněte tím, že se mandle, vlašské ořechy, lněné semínko a konopná semínka rozemelete v kuchyňském robotu, cca minutu. Pak přidejte zbývající ingredience a melte další minutu. Udělejte kuličky a nechte ztuhnout v lednici.

Čokoládové proteinové cookies

Čokoládové proteinové cookies

Čokoládové proteinové cookies s konopným proteinem jsou výborným a zdravým pamlskem, který kombinuje lahodnou chuť čokolády s výživovými benefity konopného proteinu. Tyto cookies jsou skvělým zdrojem bílkovin a energie, ideální pro snídani, svačinu nebo po cvičení

Čokoládové proteinové cookies

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 488 kal

Celkový čas: 25 min.

Čas vaření: 15 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 šálek hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo ovesnou mouku)
  • 1/2 šálku konopného proteinu
  • 1/4 šálku neslazeného kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 1/2 šálku kokosového cukru nebo třtinového cukru
  • 1/4 šálku kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1/4 šálku mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 vejce (nebo lněné vejce pro veganskou verzi: 1 lžíce mletého lněného semínka smíchaná s 3 lžícemi vody)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku hořké čokolády nasekané na kousky (nebo čokoládové chipsy)

Postup:

  1. Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. V jedné míse smíchejte mouku, konopný protein, kakao, jedlou sodu a špetku soli.

  2. Mokré ingredience: V jiné míse smíchejte kokosový cukr s rozpuštěným kokosovým olejem, přidejte mandlové mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte, dokud směs není hladká.

  3. Spojení směsí: Suché ingredience postupně vmíchejte do mokrých, dokud nevznikne homogenní těsto. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové chipsy a opatrně zamíchejte.

  4. Tvarování cookies: Z těsta vytvarujte malé kuličky (asi velikosti vlašského ořechu) a lehce je sploštěte na plechu, aby vytvořily tvar cookies. Mezi jednotlivými cookies nechte dostatek prostoru, protože během pečení se trochu roztáhnou.

  5. Pečení: Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nejsou okraje cookies pevné, ale střed zůstává měkký. Cookies nechte vychladnout na plechu, protože se při chladnutí ještě zpevní.

  6. Podávání: Po vychladnutí jsou cookies připravené k podávání. Uchovávejte je v uzavíratelné nádobě, aby zůstaly čerstvé.

Tipy:

  • Pro extra proteiny můžete do těsta přidat i lžíci mandlového nebo arašídového másla.
  • Pokud máte rádi sladší cookies, můžete přidat více cukru nebo použít sladidlo podle chuti.
Konopné čoko brownies

Konopné čoko brownies

Tento recept můžeme obměňovat dle chuti. Na podzim přidáme strouhaná jablíčka, v zimě kokos a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vždy si zachová dezert plnou chuť čokolády ozvláštněnou konopným máslem.

Konopné čoko brownies

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 490 kal

Celkový čas: 45 min.

Čas vaření: 30 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny na přípravu:

  • 200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce konopných semínek (loupaných)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Volitelné: hrst nasekaných ořechů (např. vlašské nebo lískové ořechy)

 

Postup

  1. Příprava čokolády: Předehřejte troubu na 180 °C. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji spolu s máslem ve vodní lázni, nebo na nízkém ohni v hrnci. Směs míchejte, dokud není hladká, a poté ji nechte lehce vychladnout.

  2. Příprava těsta: V míse smíchejte cukr s vejci a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládovou směs a vanilkový extrakt, a dobře promíchejte.

  3. Přidání suchých ingrediencí: Přidejte mouku, špetku soli, konopná semínka a případně nasekané ořechy. Vše jemně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.

  4. Pečení: Těsto přelijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (o velikosti přibližně 20x20 cm). Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut. Brownies by měly být na povrchu pevné, ale uvnitř stále vláčné a lehce mazlavé. Vyzkoušejte je špejlí – pokud na ní ulpí trochu vlhké drobenky, jsou hotové.

  5. Servírování: Nechte brownies zcela vychladnout, poté je nakrájejte na čtverce a podávejte. Můžete je ozdobit posypem z konopných semínek nebo čokoládovou polevou.

Tipy:

  • Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat lžíci kvalitního kakaa.
  • Pokud chcete, aby brownies měly více oříškovou chuť, můžete místo konopných semínek použít konopný proteinový prášek.

Tyto brownies jsou nejen chutné, ale také plné zdravých tuků a bílkovin z konopných semínek, což je skvělý způsob, jak si dopřát sladkost a zároveň dodat tělu něco prospěšného.

Konopné zelňáky

Konopné zelňáky

Konopné zelňáky jsou originální variantou tradičních bramborových placek, které jsou obohacené o konopná semínka. Jsou chutné, výživné a skvělé jako příloha nebo samostatné jídlo.

Konopné zelňáky

Počet porcí: 8

Kalorická hodnota: 270 kal

Celkový čas: 60 min.

Čas vaření: 45 min.

Čas přípravy: 15 min.

Suroviny na přípravu:

  • 500 g vařených brambor (nejlépe den předem uvařených)
  • 200 g kysaného zelí (dobře vymačkaného a nasekaného)
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky (můžete přidat více podle potřeby)
  • 50 g konopných semínek (loupaných)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olej na smažení (např. slunečnicový nebo řepkový)

 

Postup:

  1. Příprava brambor: Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. Pokud jsou brambory příliš vodnaté, můžete je lehce vymačkat.

  2. Přidání dalších ingrediencí: K nastrouhaným bramborám přidejte nasekané kysané zelí, vejce, mouku, konopná semínka, česnek, kmín, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo těsto. Těsto by mělo být pevné a držet pohromadě; pokud je příliš řídké, přidejte více mouky.

  3. Formování placek: Z těsta vytvarujte placky o velikosti dlaně. Měly by být přibližně 1 cm silné.

  4. Smažení: Na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Placky smažte z obou stran dozlatova, asi 3-5 minut na každé straně. Po usmažení je položte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

  5. Podávání: Konopné zelňáky můžete podávat teplé jako přílohu k masovým nebo vegetariánským jídlům, nebo je můžete servírovat samostatně s různými dipy, například s kysanou smetanou, jogurtovým dipem nebo česnekovým dresinkem.

Tipy:

  • Pro extra křupavost můžete přidat do těsta trochu strouhanky.
  • Pokud chcete zelňáky zdravější, můžete je také péct v troubě při 180°C dozlatova (asi 20-25 minut, v polovině pečení je otočte).

Tento recept kombinuje tradiční českou chuť s moderním konopným semínkem, což zelňákům dodává zajímavý nutriční profil a lehce oříškovou chuť.

Exotický mrkvový salát s tahini a konopným semínkem

Exotický mrkvový salát s tahini a konopným semínkem

Zeleninový salát s konopným semínkem a exotickým dresinkem z Tahini a kari koření. Skvělý jako hlavní jídlo, zdravá příloha nebo odpolední svačinka. 

Exotický mrkvový salát s tahini a konopným semínkem

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 160 kal

Celkový čas: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny:

  • Lžíce konopných semínek
  • 300 g na nudličky nakrájené mrkve 
  • 1 hrnek rozinek 
  • 1/4 šálku pražených dýňových semínek 
  • 1/3 šálku tahini
  • 1/2 lžíce curry koření
  • 1/4 šálku citronové šťávy 
  • 2 lžíce javorového sirupu 
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžíce sušeného česneku

Postup

Do velké mísy dejte mrkev, rozinky, dýňová a konopná semínka. Zalijte připravenou zálivkou a dobře promíchejte, nechte hodinu uležet v lednici. 

Zálivka: v malé misce smíchejte tahini, citrónovou šťávu, javorový sirup, kari, pepř, sůl a česnekový prášek.

Pesto z konopných semínek a fenyklu

Pesto z konopných semínek a fenyklu

Pesto z konopných semínek a fenyklu je výjimečné svou chutí a výživovou hodnotou. Toto pesto je skvělou alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu a hodí se k těstovinám, na pečivo, nebo jako dip. 

Pesto z konopných semínek a fenyklu

Počet porcí: 1

Kalorická hodnota: 135 kal

Celkový čas: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny

  • 1/2 šálku loupaných konopných semínek
  • 1/2 šálku fenyklových listů (jemně nasekané)
  • 1/4 šálku čerstvé petržele (můžete přidat i trochu kopru pro extra chuť)
  • 1/4 šálku parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra dle preference)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku olivového oleje (můžete přidat více dle požadované konzistence)
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Příprava ingrediencí: Pokud máte neloupaná konopná semínka, můžete je lehce opražit na suché pánvi, aby získala oříškovou chuť. Nechte je poté vychladnout.

  2. Mixování: Do mixéru nebo food processoru vložte konopná semínka, fenyklové listy, petržel, česnek a parmazán. Přidejte šťávu z citronu a začněte mixovat.

  3. Přidání oleje: Postupně přilévejte olivový olej, dokud pesto nedosáhne požadované konzistence. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat více oleje nebo trochu vody.

  4. Dochucení: Osolte a opepřete dle chuti. Pokud je třeba, můžete přidat více citronové šťávy pro svěžejší chuť.

  5. Servírování: Hotové pesto můžete ihned použít nebo ho přenést do uzavíratelné sklenice a uložit v lednici. Vydrží několik dní.

Tip:

  • Můžete experimentovat a přidat další bylinky podle své chuti, například bazalku nebo koriandr.

 

"Za běhu" - zeleninový salát s konopnými semínky a konopným olejem

"Za běhu" - zeleninový salát s konopnými semínky a konopným olejem

Opět děkujeme Evče Fryšarové za originální recept s konopnými ingediencemi. Připravíte ho doslova "za běhu".

"Za běhu" - zeleninový salát s konopnými semínky a konopným olejem

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 305 kal

Celkový čas: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • baby špenát nebo rukola
  • 1 zralé avokádo
  • Lžíce konopná semínka loupaná
  • Lžíce konopný olej (případně olivový či arašídový) 
  • 1x bílou cibuli nakrájenou na osminky
  • 1x červenou cibuli nakrájenou na osmink 
  • 2 lžičky třtinového cukru - 2 lžičky
  • 1x šťávu z menšího citronu (případně půl citronu a půl limety:)
  • 2x jarní cibulky nakrájené na kolečka

Postup

Rozpálenou grilovací pánev potři olejem a orestuj obě cibule ze všech stran.

Z následujících ingrediencí umíchej zálivku: konopný olej (olivový nebo arašídový, třtinový cukr, štáva z citronu nebo limetky, na kolečka nakrájená jarní cibulka).

Avokádo oloupej, zbav pecky a nakrájej na kostičky.

Na talíř připrav baby špenát nebo rukolu, předej grilovanou cibuli, kostičky avokáda a hoblinky parmazánu.

Posypej konopným semínkem a pokapej zálivkou dle chuti. Případně trochu posol a opepři.

 

Dobrou chuť!

 

Konopný shake - osvěžující nápoj

Konopný shake - osvěžující nápoj

Recept na vynikající osvěžující nápoj z Sensi Seed kavárny v Holandsku. Tento recept byl dlouho tajný... nyní ale kavárna nápoj již nenabízí a tak recept na proslulý recet odtajnila.

Konopný shake - osvěžující nápoj

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 350 kal

Celkový čas: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 5 - 6 lžiček loupaných konopných semínek 
  • sušený strouhaný kokos
  • Velký oloupaný banán 
  • 2 oloupaná kiwi 
  • 8 - 10 jahod 
  • cca 400ml džus z 6 pomerančů 
  • med (dle chuti)
  • skořice
  • kostky ledu

Postup

Pro přípravu krusty na sklenicích si do dvou talířků (či mističek) odlijte trochu mandlového cukrového sirupu a sušeného strouhaného kokosu. Lemy sklenic ponořte nejprve do sirupu a pak do kokosu. Vznikne tak chuťově i vizuálně lákavá úprava sklenic. Na jedné straně ozdobte ovocem dle chuti.


Nakrájené ovoce vložte do mixéru, zalijte šťávou z pomeranče, konopná semínka, skořici a med. Rozmixujte dohladka. Přidejte led a znovu rozmixujte. Pokud drink nemá požadovanou konzistenci, přidejte opět několik kostek ledu a rozmixujte.... Tento konopný shake je určený k okamžité spotřebě. Pokud chystáte drink v předstihu (max 24 hodin), vynechte jen poslední krok (přidání ledu a mixování) a pomerančovou šťávu s rozmixovanými příměsemi uchovejte až do podávání v chladničce.

Servírujte ve vysokých sklenicích.


Dobrou chuť a be hempy :)

Konopná pomazánka

Konopná pomazánka

Recept na rychlou a velmi zdravou pomazánku z konopných semínek, konopného oleje a bylinek. Díky energii, vitaminům a minerálům a skvělým detoxikačním vlastnostem jarní únava nemá šanci. A ta lahodná chuť!

Konopná pomazánka

Počet porcí: 3

Kalorická hodnota: 300 kal

Celkový čas přípravy: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 200 g loupaných konopných semínek
  • 100 ml konopného oleje 
  • 20 g bazalky 
  • 15 g kopru 
  • 8 g listů koriandru 
  • 5 g saturejky
  • 5 g estragonu 
  • 2 g listů šalvěje
  • dle chuti krystalická a nebo mořská sůl 

Postup

Loupané konopné semínko dáme na pánev (bez tuku), zlehka ho opražíme a rozmixujeme (stejně dobře můžeme jen rozdrtit v hmoždíři a nebo použít misku a vařečku – se zahřátým semínkem se pracuje velmi snadno). 

Bylinky omyjeme, zbavíme přebytečné vody (v misce na salát nebo zlehka vysušíme papírovou utěrkou). Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, až má pomazánka požadovanou konzistenci. Dochutíme solí.

 

Konopná snídaně

Konopná snídaně

Dnešní recept je opravdu velmi jednoduchý. A skvěle chutná!Za 5 minut máte hotovo - zdravá lehká snídaně pro celou rodinu - s dostatkem bílkovin, minerálů a vitamínů, stejně jako potřebných omega kyselin.

Konopná snídaně

Počet porcí: 1

Kalorická hodnota: 60 kal

Celkový čas: 5 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 2 lžíce konopný olej
  • 1 lžíce konopná semínka loupaná 
  • 1 lžíce konopná semínka neloupaná 
  • Chléb
  • zelenina dle chuti

Postup

Připravte si skrajíc chleba, ten polijte konopným olejem (místo másla), pak posypejte dle libosti konopnými semínky (loupaná, neloupaná). Přidejte zeleninu dle chuti (papriku, špenát, mrkev, okurku,...). Já si dala papriku a rozmixovala listy špenátu - ve skleničce velde konopného oleje.

Dobrou chuť!

Nepečený mrkvový dort - RAW s konopným semínkem

Nepečený mrkvový dort - RAW s konopným semínkem

Nepečený mrkvový dort – seznamte se. Autorkou recetpu je Eva Fryšarová - novinářka,  organizátorka, běžkyně. Děkujeme!

Nepečený mrkvový dort - RAW s konopným semínkem

Počet porcí: 4

Kalorická hodnota: 375 kal

Celkový čas přípravy: 30 min.

Čas vaření: 20 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 hrnek nastrouhané mrkve 
  • 1 hrnek nastrouhaných jablek 
  • 1/2 hrnku kokosu 
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů a slunečnicových a dýňových semínek
  • loupaná konopná semínka
  • 1/2 hrnku datlí 
  • 3 špetky skořice (nemusí být) 
  • Kostka žervé natur (62,5 g 
  • 3 lžíce bílého jogurtu 
  • 1,5 lžíce medu

Postup

Vypeckovala jsem datle, nakrájela je na menší kousky a namočila je asi na hodinku do vody. Mezitím jsem si nastrouhala jablko a mrkev a nahrubo nasekala ořechy a semínka, vše jsem smíchala ještě s kokosem. Následně jsem rozmixovala datle na lepivou hmotu (trochu přebytečné vody předtím klidně slijte, můj koláč by nemusel být tak „řídký“) a rovněž přimíchala do „těsta“.

Na náplň jsem metličkou smíchala jogurt, žervé a tekutý med.

Na dno malé kulaté formy jsem napěchovala mrkvovou směs, na to přišla bílá náplň a zase jsem to přikryla mrkví. Na závěr jsem ještě dort trochu poprášila skořicí a nechala odpočinout do druhého dne.

Děkujeme Evě Fryšarové za vynikající recept! 

Kuřecí plátek se zeleninou a konopným kořením

Kuřecí plátek se zeleninou a konopným kořením

Rychlá a zdravá večeře pro všechny.

Kuřecí plátek se zeleninou a konopným kořením

Počet porcí: 3

Kalorická hodnota: 95 kal

Celkový čas přípravy: 40 min.

Čas vaření: 30 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • kořenící sůl provance
  • 500 g kuřecí maso 
  • olivový olej
  • 3 lžíce konopné semínko loupané 
  • sůl
  • 2 papriky
  • 1 cuketa
  • 1 menší dýně 
  • 1 cibule
  • pepř
  • sůl
  • ostatní dle chuti

Postup

Nakrájéme kuřecí prsa, osolíme a opepříme je. Náslendě osmažíme dozlatova (na oleji, bez oleje).

Připravíme si zeleninu dle chuti (papriky, cibuli, cuketu, lilek, dýni, česnek, brambory, fenykl,...), nakrájíme podle libosti, posolíme konopnou solí a zakápneme olivovým olejem. Pečeme 20-30 minut v troubě při 180°C. 

Servírujeme na talíři, můžeme ještě navíc posypat konopným semínkem a zakápnout konopným olejem.

Dobrou chuť!

Konopná čokoládová pěna

Konopná čokoládová pěna

Oslaďte si den tímto vynikajícím receptem, který je navíc zdravý a nemusíte se bát, že budete pojídat zbytečné, nezdravé tuky či cukry.

Konopná čokoládová pěna

Počet porcí: 2

Kalorická hodnota: 240 kal

Celkový čas: 15 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 10 min.

Suroviny na přípravu:

  • 1 avokádo
  • 5 - 8 datle (8 sušených nebo 5 čerstvých)
  • Půl lžíce mouka ze svatojánského chleba
  • 3 polévkové lžíce konopná semínka loupaná 
  • 1 polévková lžíce javorový sirup 
  • dvě lžíce kakaa
  • banán

Příprava

Postup je zcela jednoduchý. Avokádo oloupejte a nakrájejte (jeho ideální zralost poznáte, pokud na něj palcem lehce zatlačíte a ono pod tímto tlakem bez problémů povolí), vložte do vhodné mísy, přidejte na kousky nalámaný banán, kakaový prášek, mouku a datle. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte javorový sirup a konopné semínko, zamíchejte. Dobrou chuť!

Máslo z konopných semínek

Máslo z konopných semínek

Máslo z konopných semínek je chutné a výživné, plné zdravých tuků, bílkovin a dalších důležitých živin. Zde je jednoduchý recept na jeho přípravu:

Máslo z konopných semínek

Počet porcí: 200 ml (menší šálek)

Kalorická hodnota: 30 kal

Celkový čas přípravy: 10 min.

Čas vaření: 5 min.

Čas přípravy: 5 min.

Suroviny na přípravu:

  • 200 g konopných semínek (neloupaných nebo loupaných, podle preference)
  • 2-3 lžíce olivového oleje nebo jiného oleje (např. kokosový nebo avokádový) - volitelné
  • Špetka soli (volitelné)
  • Přísady podle chuti: med, vanilka, skořice (volitelné)

Postup:

  1. Příprava semínek: Pokud máte neloupaná semínka, doporučuji je nejdříve lehce opražit na pánvi bez oleje, dokud neucítíte jejich oříškovou vůni. Toto pražení dodá máslu výraznější chuť. Pokud používáte loupaná semínka, tento krok můžete vynechat.

  2. Mletí: Semínka dejte do mixéru nebo výkonného food processoru. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nezačnou semínka tvořit pastu. Tento proces může trvat několik minut. V průběhu mixování může být potřeba seškrábnout směs ze stěn nádoby, aby se vše rovnoměrně promíchalo.

  3. Přidání oleje: Pokud chcete, můžete postupně přidávat olej, což pomůže vytvořit hladší konzistenci. Množství oleje záleží na tom, jaké konzistence chcete dosáhnout. Můžete přidat více či méně podle potřeby.

  4. Dochucení: Přidejte špetku soli a další volitelné ingredience, jako je med, vanilka nebo skořice. Opět krátce promixujte, aby se vše rovnoměrně promíchalo.

  5. Uložení: Hotové máslo přendejte do sklenice s uzávěrem a uchovávejte v lednici. Vydrží několik týdnů.

Toto konopné máslo můžete použít jako pomazánku na pečivo, přidat do smoothie, kaší, nebo použít jako přísadu do různých dezertů. 

Používáme ověření věku Adulto