+420 212 812 670|info@zelenazeme.cz

Hlavní informace
 Připojte komentář 

Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních kyselin omega-3 alfa linolové a omega-6 linolové je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1:3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Konopné oleje obsahují také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny: edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální mastné kyseliny (EMK). Dále sacharidy, převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů B1, B2, B6, C a E i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu gamalinolenovou se silným baktericidním účinkem.

Zdravá strava, čerstvá strava

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřivány na více než 45 °C. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným. Jak tedy nejlépe s konopím naložit? Uvedu několik tipů z vlastní kuchyně:

Neloupaná konopná semena v kuchyni

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová konopná neloupaná semínka sypu na
namazaný chléb či do můslí, Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím, přidávám je proto do již uvařených, ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso.

Loupaná konopná semana v kuchyni

Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná
málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho (či jíst samotná jako oříšky), rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), má oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným konopným semínkem a zakápnutý citronem.

Konopný olej v kuchyni

Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Rychle žlukne, proto se doporučuje uchovávat jej v chladu a spotřebovat nejlépe do půl roku od otevření lahve.

Konopná mouka

Konopná mouka se přidává do pekárenských výrobků (10-15 %,lze přidat i celá semena) či omáček.

Pražená konopná semínka

Jako "zdravou" alternativu chipsů lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další cenné vitageny.

BIO - - produkty
TOP!

Konopné semínko bez slupky. Bez lepku. Loupáno šetrně pro zachování ...

Cena
Jednotková cena:727 Kč/kg
 4.3 EUR
Prodejní cena109 Kč
BIO - - produkty

Nejkvalitnější semínko pro organismus. Neloupané - obsahuje slupku a více ...

Cena
Jednotková cena:300 Kč/kg
 5.92 EUR
Prodejní cena150 Kč
BIO - - produkty

Nejkvalitnější semínko pro organismus. Neloupané - obsahuje slupku a více ...

Cena
Jednotková cena:593 Kč/kg
 3.51 EUR
Prodejní cena89 Kč

Autor článku:

Ondřej Šťovíček

Ondřej je ředitelem a také zakladatelem Zelené Země. Nyní se primárně věnuje strategickému řízení a rozvoji mezinárodní spolupráce. Jeho vizí je dostupné léčebné konopí a zdravé konopné potraviny místní produkce pro všechny.

Ondřej se v CBD konopí pohybuje už více jak 10 let a za tu dobu načerpal mnoho informací o účinkách CBD. Sleduje aktuální dění a není studie, která by mu unikla :-).

Také je ředitelem Nadačního fondu pro Léčebné konopí a díky němu konopí pomáhá i tam, kam by se za normálních okolností nedostalo.

Pokud se o něm chcete dozvědět více, sledujte Ondřejův profil na Linkedln.

Připojte svůj příspěvek...
Komentovat jako nepřihlášený uživatel
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Buďte první a připojte svůj příspěvek.

Další informace