
Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních kyselin omega-3 alfa linolové a omega-6 linolové je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1:3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu.
Konopný olej obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny: edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální mastné kyseliny (EMK). Dále sacharidy, převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů B1, B2, B6, C a E i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu gamalinolenovou se silným baktericidním účinkem.
Zdravá strava, čerstvá strava
Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřivány na více než 45 °C. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným. Jak tedy nejlépe s konopím naložit? Uvedu několik tipů z vlastní kuchyně:
Neloupaná konopná semena v kuchyni
Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová semínka sypu na
namazaný chléb či do můslí, Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím, přidávám je proto do již uvařených, ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso.
Loupaná konopná semana v kuchyni
Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná
málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho (či jíst samotná jako oříšky), rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), má oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.
Konopný olej v kuchyni
Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Rychle žlukne, proto se doporučuje uchovávat jej v chladu a spotřebovat nejlépe do půl roku od otevření lahve.
Konopná mouka
Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10-15 %,lze přidat i celá semena) či omáček.
Pražená konopná semínka
Jako "zdravou" alternativu chipsů lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další cenné vitageny.
Konopné semínko loupané BIO 150g
Komplexní výživa a nejzdravější semínko pro organismus. Loupáno šetrně pro ...
Konopné semínko neloupané BIO 500g
Komplexní výživa a nejzdravější semínko pro organismus. Jemná oříšková ...
Konopné semínko neloupané BIO 150g
Komplexní výživa a nejzdravější semínko pro organismus. Jemná oříšková ...